Erkenning Hindoe Raad Nederland als zendende instantie DJI

Toespraak door staatssecretaris Teeven tgv ondertekening definitieve erkenningsovereenkomst Hindoe Raad Nederland als Zendende Instantie. Den Haag, 21 juni 2012

Dames en heren,

Welkom allemaal. Wij zijn hier vanochtend bijeen voor plechtig moment: de ondertekening van de overeenkomst waarin de Hindoe Raad Nederland definitief wordt erkend als Zendende Instantie voor de Dienst Geestelijke Verzorging. Een mooi en logisch vervolg op de ondertekening van de voorlopige erkenningsovereenkomst, drie jaar geleden, door toenmalig minister Hirsch Ballin. Deze voorlopige overeenkomst gold voor een periode van drie jaar, met een evaluatie na twee jaar. 

Die evaluatie vond plaats op basis van vier criteria:

  • de representativiteit van de Hindoe Raad Nederland
  • de kwantiteit en kwaliteit van het aanbod geestelijk verzorging
  • het functioneren als zendende instantie binnen de Dienst Geestelijke Verzorging
  • de beschikbaarheid van een universitaire opleiding. 

Begin deze maand is het evaluatierapport opgeleverd. Dat zag er goed uit. De Hindoe Raad Nederland blijkt als zendende instantie naar behoren te functioneren. Ook blijkt dat de Raad voldoende representatief is voor de verschillende religieuze stromingen binnen de Hindoegemeenschap in Nederland.

Wel – en dat lijkt me een aandachtspunt - concludeert het rapport dat de Hindoeraad als vrijwilligersorganisatie kwetsbaar is. 

Verheugend is echter de kwaliteitsslag die u hebt kunnen maken. In september van dit jaar gaat de universitaire opleiding tot Hindoe Geestelijk Verzorger van start aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Belangrijk is uiteraard dat je als geestelijk verzorger de ingeslotenen een klankbord kunt bieden. Maar je treedt ook op namens je denominatie. En dan is het van belang om de breedte en diepte van je eigen traditie te verkennen - maar zeker ook die van andere tradities. Op die manier bent u straks nóg beter in staat uw doelgroep verder op weg te helpen. Deze nieuwe universitaire opleiding zal – daar ben ik stellig van overtuigd - de kwaliteit van de Hindoeraad nog doen toenemen. Ook zal dit wetenschappelijk fundament bijdragen aan een duidelijker eigen gezicht van het Hindoeïsme in Nederland. 

Vanaf vandaag maakt u dus definitief deel uit van de Dienst Geestelijke Verzorging. Een kleurrijke club, zoals ik uit eigen ervaring kan vertellen. In die zin lijkt de dienst wel wat op het Hindoeïsme zelf, dat immers óók een verzamelnaam is voor een aantal tradities, denkrichtingen en leefgewoonten. Het is een zeer oude levensovertuiging, waarin dan ook alle vormen van godsdienstuitingen zijn te vinden - van natuur- en beeldenverering en mythologie tot vormen van monotheïsme, pantheïsme, atheïsme en agnosticisme.  

De Dienst Geestelijk Verzorging bestaat uit zeven denominaties. De Hindoe geestelijke verzorging is de zevende denominatie binnen de dienst. 

Het getal 7 is voor de Hindoes een bijzonder getal. Net als in onze cultuur trouwens. Bij ons zie je het bijvoorbeeld terug in het aantal dagen van de week, in het aantal noten van een toonladder, bij de zeven wereldwonderen, de “zeven dagen” van de schepping - en ga zo maar door. 

Een vergelijkbare symboliek tref je aan in het Hindoeïsme. Zo zijn er zeven Chakra´s – het woord voor energievelden in de traditionele Indiase geneeskunde. Tijdens een Hindoeïstische huwelijksceremonie worden zeven stappen gezet en loopt het bruidspaar ook zeven rondjes om het vuur. Ook kent het Hindoeïsme zeven zieners en hebben de heilige boeken Ramayana en Bhadwad Gita respectievelijk zeven hoofdstukken en zeven maal honderd verzen. Tot slot heeft in de Hindoeïstische traditie de zon zeven stralen. 

Zo zie je maar weer: als je naar verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen kijkt, blijken er vaak meer overeenkomsten te zijn dan verschillen.  

Als officieel erkende zendende instantie zal de Hindoe Raad Nederland haar werk van de afgelopen drie jaar blijven voortzetten. In de justitiële inrichtingen bijdragen aan een humane detentie, door gedetineerden vanuit hun eigen traditie te begeleiden en te ondersteunen in hun religieuze leven.

Dat Hindoe geestelijke verzorging in een detentieklimaat goed kan gedijen, wordt misschien nog wel het beste geïllustreerd door de grote Indiase politicus en jurist Mahatma Gandhi. Hoewel zelf strikt geweldloos, werd hij in 1922 opgepakt wegens het “aanzetten tot rebellie”. Twee jaar zat hij vast. In de gevangenis vond hij verdere religieuze verdieping en zette flinke stappen op weg naar het realiseren van zijn levensdoel. U hoort het: waar detentie niet allemaal toe kan leiden…

Dames en heren, ik kom tot een afronding. Ik wil de Hindoeraad Nederland graag van harte feliciteren met deze definitieve erkenning. Ik wens u in de nabije en verdere toekomst veel succes met de verdere uitbouw van uw korps. U doet belangrijk werk. Juist tijdens de detentie kan de geestelijke verzorging ingeslotenen steun bieden en hen de weg wijzen naar een ander en beter leven. En dat laatste, dáár draait het uiteindelijk toch allemaal om - bij uw werk en bij het mijne.