Weekers: Belastingdienst kan voordeel doen met adviezen Stevens

“Het advies van de commissie Stevens bevat de elementen om Horizontaal Toezicht volwassen te maken. De Belastingdienst kan hier zijn voordeel mee doen en gaat daar dan ook mee aan de slag.”, dat zei staatssecretaris Frans Weekers van Financiën bij het in ontvangst nemen van het rapport over Horizontaal Toezicht bij de Belastingdienst vandaag in Nieuwspoort.

Weekers vroeg professor Leo Stevens in november 2011 om leiding te geven aan een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van Horizontaal Toezicht binnen de Belastingdienst.

Belangrijkste conclusie van de commissie Stevens is dat de Belastingdienst een goede keuze heeft gemaakt door het concept Horizontaal Toezicht te introduceren en prijst de Belastingdienst voor het doorvoeren van deze omslag in de toezichtsfilosofie. Ook onderschrijft de commissie het concept ‘handhavingsregie’. Zij constateert dat Horizontaal Toezicht zijn plaats heeft tussen andere vormen van toezicht, zoals bijvoorbeeld (starters)voorlichting, boekencontroles en strafrechtelijke onderzoeken door inzet van de FIOD.

Handhavingsregie betekent eenvoudig gezegd dat elke belastingplichtige de behandeling moet krijgen die hij verdient. "Een welwillende belastingplichtige kan met informatie en dienstverlening worden bediend, terwijl fraudeurs op een harde aanpak kunnen rekenen. Horizontaal en Verticaal Toezicht zijn daarmee twee loten aan dezelfde stam.” aldus Weekers.

Mogelijkheden om met gerichte extra investeringen, extra belastingopbrengsten te genereren.

"Stevens concludeert dat horizontaal toezicht zijn plaats tussen de andere toezichtsmiddelen heeft veroverd. De Belastingdienst gaat nu aan de slag met deze adviezen. Daarnaast wil ik in deze tijden van economisch woelig vaarwater breder kijken naar verbetermogelijkheden. Daarom heb ik de dienst ook gevraagd om uit te werken of het mogelijk is om met gerichte extra investeringen extra belastingopbrengsten te genereren. Het gaat mij er om wat er per saldo onder de streep over blijft", aldus staatssecretaris Weekers.

Aanbevelingen Commissie Stevens

Uit het rapport blijkt dat horizontaal toezicht goed werkt bij zeer grote bedrijven. Voor middelgrote ondernemingen en het MKB doet de commissie een aantal verbetervoorstellen waarmee de fiscus de komende tijd aan de slag gaat.

Zeer Grote Ondernemingen

De doorlopende contacten tussen de zeer grote ondernemingen en de Belastingdienst zorgen voor meer inzicht in de fiscale risico’s van de bedrijven en voor meer begrip voor de bedrijfsprocessen van deze belastingplichtigen. De Commissie komt tot conclusie dat horizontaal toezicht voor Zeer Grote Ondernemingen (ZGO) nu goed staat en voldoende betrouwbaarheidsgaranties biedt.

Meer onderscheid binnen MGO-segment

Stevens concludeert dat het segment middelgrote ondernemingen minder eenduidig is. Er zijn te veel ondernemingen in dit segment om met alle individuele bedrijven convenanten te kunnen sluiten. Er zijn ook bedrijven die te klein zijn voor een tax control framework, maar te groot voor een fiscaal dienstverlener. In dat kader kijkt de Belastingdienst naar de bestaande verdeling van ondernemingen over het MKB-segment en het MGO-segment. De conclusies van de commissie worden daarbij meegenomen.

Strategie MKB-segment nader onder de loep

Het MKB-segment verschilt van de segmenten ZGO/MGO omdat in het MKB-segment convenanten worden gesloten met fiscale dienstverleners en niet met de ondernemingen zelf. Mede op basis van de analyse van de commissie gaat de Belastingdienst de strategie voor het MKB-segment verder uitwerken. Daarover wordt het gesprek gestart, intern en met externe partners zoals het platform horizontaal toezicht.

Effectmeting ontwikkelen

De commissie constateert dat Belastingdienst nog veel moet doen aan ontwikkelen van effectmeting. De Belastingdienst gaat dit uitwerken met het advies van de commissie om niet te vervallen in cijferfetisjisme in het achterhoofd.

Meenemen medewerkers

De Commissie constateert dat een deel van de medewerkers niet voldoende is meegegroeid met ontwikkeling horizontaal toezicht. Omdat het belangrijk is hen goed mee te nemen in de hele breedte van de handhavingsaanpak van de Belastingdienst start morgen een intern traject waarin gesprekken met medewerkers over de handhavingsaanpak wordt gevoerd.