Minister Verhagen op International Economic Forum St.Petersburg

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) brengt op donderdag 21 en vrijdag 22 juni 2012 een bezoek aan het International Economic Forum in Sint Petersburg in Rusland.

Corruptie en vrijheid van meningsuiting

Minister Verhagen spreekt verder met Russische maatschappelijke organisaties en journalisten over het tegengaan van corruptie en de bevordering van de vrijheid van meningsuiting.

Opkomende markt

Rusland is een belangrijke opkomende markt voor kleine en grote Nederlandse bedrijven uit topsectoren als agrofood en tuinbouw, logistiek, water, life sciences en energie.

Handelspartner 

Rusland is voor Nederland ook een belangrijke handelspartner. De Nederlandse export bedroeg in 2010 €5,8 miljard. Daarmee was Rusland na de Verenigde Staten de tweede exportbestemming voor Nederland buiten de Europese Unie; groter dan China, Brazilië, India of Turkije.

De import – voornamelijk olie – groeide in 2010 naar een record van €14 miljard. Dit is 4% van de totale Nederlandse invoer. Ook hier is het Russische aandeel in de invoer aanzienlijk groter dan dat van Brazilië, India of Turkije.

Belangrijke investeerder

Nederland is daarnaast al jaren een van de belangrijkste investeerders in Rusland. Bedrijven als Shell, Heineken, Philips, DSM en Unilever hebben zich gevestigd in Rusland, maar ook andere Nederlandse multinationals, waaronder Akzo Nobel, hebben onlangs nieuwe investeringen in Rusland gedaan of aangekondigd.

Nederland-Ruslandjaar

In 2013 wordt het Nederland-Ruslandjaar gevierd en is Nederland als eregast uitgenodigd op het International Economic Forum.

Rusland en Nederland onderhouden intensieve economische, culturele en politieke relaties sinds het bezoek van Tsaar Peter de Grote in 1697.