Internetconsultatie laat brede steun voor Omgevingswet zien

De internetconsultatie over de Stelselwijziging Omgevingsrecht laat zien dat er in beginsel brede steun is voor de Omgevingswet. Veel partijen zien de noodzaak om echt iets te veranderen en onderschrijven de instrumenten die hierbij worden voorgesteld. Als het vervolgens gaat over het ‘hoe’, komen de respondenten met voorstellen, aandachtspunten maar ook twijfels. De reacties zullen worden gebruikt bij de uitwerking van de wet, zo schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in een brief over de resultaten van de internetconsultatie aan de Tweede Kamer.

113 reacties

De 113 respondenten (koepels, gemeenten, bedrijven, bureaus en burgers) zijn over het algemeen positief over de voorgestelde wijziging van het stelsel omgevingsrecht. De doelstellingen van de Omgevingswet worden onderschreven, namelijk bundeling en vereenvoudiging van het complexe omgevingsrecht, een flexibel stelsel dat kan inspelen op veranderende vraagstukken in de leefomgeving en bescherming van (gebruikers van) de leefomgeving. Ook de mogelijkheden om te komen tot een integrale benadering van de leefomgeving en het nieuwe instrument van de integrale omgevingsvisie kunnen op bijval rekenen. Bovendien zijn veel respondenten positief over het vervangen van vergunningen door algemene regels en het terugdringen van onnodige onderzoekslasten.

Omgevingsverordening en bestemmingsplan

Twijfels zijn er ook. Een belangrijk punt dat door veel respondenten is ingebracht gaat over de introductie van de omgevingsverordening, waarin het bestemmingsplan en andere ruimtelijke regels worden geïntegreerd. Veel respondenten vrezen dat de verordening niet flexibel genoeg zal zijn, dat het te ingewikkeld zal worden om één omgevingsverordening te maken voor het hele gebied en dat de rechtszekerheid zal afnemen.
Minister Schultz geeft aan dat zij de waarden van het bestemmingsplan juist wil behouden. Daarbij wil zij wel komen tot verdere uniformering om de toegankelijkheid en het gebruiksgemak te vergroten. Verschillen tussen deelgebieden blijven mogelijk en de rechtsbescherming in gebieden waar ontwikkelingen plaatsvinden blijft gelijk. Om zeker te zijn dat het nieuwe instrument goed gaat werken, wordt in samenspraak met gemeenten, provincies en waterschappen een eerste proeve van een gemeentelijke omgevingsverordening gemaakt, die in de praktijk zal worden getoetst.