Staatssecretaris opent Joods woonzorgcentrum

Het mr L.E. Visserhuis is een klein Joods woonzorgcentrum in het Haagse Benoordenhout. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten verrichtte woensdag 18 juni 2012 de opening van het nieuwe pand.

Dames en heren,

U heeft iets heel bijzonders tot stand gebracht. Want het zijn moeilijke tijden. Het zijn moeilijke tijden omdat er een grote afstand is tussen dat wat een individueel persoon zich kan dromen en dat wat in de regelingen en de financiële stromingen in Nederland mogelijk is.

Ik ken beide kanten. Mijn moeder is 86 is en het gaat niet zo goed met haar. En ik ken de andere kant. Als verpleeghuisarts heb ik 30 jaar alle mogelijke manieren zorg leren kennen. Dan merk je plotseling dat je als regering niet in een korte tijd al die ingewikkeldheden weer ongedaan kunt maken en vereenvoudigen. Dan merk je dat het zo makkelijk niet is om met z’n allen iets neer te zetten wat we écht graag willen voor onze ouders.

U heeft dat dwars door de bedreigingen heen gewoon gedaan. U heeft uw kansen gegrepen. De goede mensen daarbij gezocht. Uw schouders er onder gezet!

Ik was zonet in het appartement van de heer Prins. Ik vroeg hem of hij speciaal in dit huis wil wonen of dat hij in een ander huis ook tevreden zou zijn. Hij zei dat hij ook wel in een ander huis zou kunnen wonen, als het maar een Joods huis is. Dát is dus heel belangrijk.

De eerste keer dat ik me dat tot op het bot realiseerde, was toen ik een jaar geleden in een verzorgingshuis in Israël was. Ik werd getroffen door het buitengewoon comfortabele gevoel dat alle bewoners  uitstraalden. Er hoefde veel niet gezegd te worden, want iedereen wist dat wel. Dat betekende dat er een ondertoon was van enorme acceptatie over en weer. Ik denk dat dat ook nodig is. Ik denk daarom dat u er goed aan heeft gedaan om te zorgen dat er een eigen plek is en een eigen milieu in dit kleine stukje Den Haag.

Ik denk dat dit niet alleen voor u nodig is, maar voor veel meer mensen. Maar ik denk ook dat het goed is dat dit uit eigen gemeenschappen wordt opgebouwd. Het recht om jezelf te zijn moet bij iedereen bovenaan in de agenda. Ook als de afstand groot is, dat geldt voor de regering en voor de verzekeraars, moet je je realiseren dat jezelf zijn, iets is wat in groepjes kan gebeuren.

Ik hoop dat er veel mensen geïnspireerd zijn om dit mooie werk te doen. Het is het mooiste beroep van onze hele samenleving: de zorg. Sommigen doen dat in de jeugdzorg. En sommigen met hart en ziel in de ouderenzorg. Ik kan er binnenkort zelf ook weer meer tijd aan gaan besteden en van dichterbij. Daar ben ik ook blij om.

Rest mij nu om Mr. en Miss. Chavone te feliciteren. Thank you for being here, and being so very close to this community, which is extremely important for many patients in this community.

Rest mij om u te feliciteren, rest mij om u een gezegende toekomst te wensen. Om u alle geluk op aarde te wensen in de tijd hier, samen. Om samen ervoor te zorgen dat het Mr. Visserhuis, het Mr. Visserhuis blijft.

Ik zal mijn best daarvoor doen en de laatste steen daarvoor naar boven halen. De eerste steen is door mevrouw Verbeet is gelegd. Dus Chalom Gamarine, die trouw daarbij belooft, maar vooral Lechai met dit prachtige initiatief.

Veel geluk in uw huis!