Knapen met bedrijven op bezoek in Colombia

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken is maandag vertrokken voor een kort werkbezoek aan Colombia. Hij doet dit in het gezelschap van een handelsmissie, bestaande uit twaalf Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. 

Knapen wil in Colombia zien hoe zijn ontwikkelingsbeleid gericht op economische groei en zelfredzaamheid in de praktijk uitgroeit van hulp naar handel. Hij wil verder zien hoe het kabinet met de daarvoor bestemde ‘transitiefaciliteit’ bijdraagt aan een klimaat waar Colombianen en het Nederlandse bedrijfsleven van kunnen profiteren. ‘Ik wil in ons beider belang afspraken maken over samenwerking en de stap kunnen maken van ontwikkelingssamenwerking naar een bilaterale economische relatie’, aldus de staatssecretaris. Duurzame economische activiteiten, een goede rechtsorde, conflictbestrijding, maatschappelijk verantwoord ondernemen en mensenrechten zijn daarvoor van essentieel belang. Dat geldt voor Colombia en voor Nederlandse bedrijven.

De staatssecretaris bezoekt een duurzame bananenplantage in het noordelijke Santa Marta. Nederland heeft daar met ontwikkelingsgeld aan bijgedragen om behalve duurzame productie voor Nederlandse supermarkten ook banen voor ex-guerrilla’s en ontheemden mogelijk te maken. Hij spreekt daar tevens met gemeenschapsleiders en mensen die onder de gevolgen van de interne strijd in Colombia gebukt gaan. In de hoofdstad Bogotá staat een bespreking over water en watermanagement met de Colombiaanse minister van Milieu op de agenda en spreekt Knapen met de minister van Landbouw en Rurale Ontwikkeling, ngo’s en Nederlandse en Colombiaanse bedrijven over duurzame handel in koffie, bloemen en bananen.

Colombia heeft de ambitie om in 2014 de derde economie van Latijns-Amerika te worden. Nederland is het op drie na belangrijkste exportland voor Colombia en de belangrijkste bestemming binnen Europa. Colombia, is net als Zuid-Afrika en Vietnam, een land waarmee Nederland de ontwikkelingsrelatie beëindigt en de overgang maakt naar een bilaterale handelsrelatie.

Aansluitend aan zijn bezoek aan Colombia reist de staatssecretaris door naar de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, waar hij vanaf woensdag als hoofd van de delegatie van het Koninkrijk der Nederland de VN-duurzaamheidstop Rio+20 zal bijwonen.