Rosenthal: zorgen over Iran-bespreking in Moskou

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) sprak zich zaterdag krachtig uit over de nucleaire ontwikkelingen in Iran. Tijdens een ministeriële bijeenkomst in Istanbul over non-proliferatie en ontwapening heeft de minister zorgen geuit over de uitkomst van de ontmoeting op 18 en 19 juni in Moskou. Dan spreken de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland onder leiding van EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton met Iran over het Iraanse nucleaire programma.

'Ik steun de aanpak van Ashton. Iran moet ons overtuigen dat zijn nucleaire programma volledig vreedzaam van aard is. De geluiden naar aanloop van dit overleg in Moskou zijn echter niet bemoedigend', aldus Rosenthal. 'Er is tot nu toe te weinig vooruitgang geboekt. Iran zal in Moskou concrete stappen moeten zetten zoals door Ashton gevraagd, terwijl we moeten waken voor Iraanse vertragingstactieken'.

Olie-embargo

Minister Rosenthal blijft dan ook vasthouden aan het olie-embargo dat op 1 juli van kracht wordt. 'Het is onacceptabel dat Iran zich niet aan de internationale verplichtingen houdt. Tot dat moment moet de internationale gemeenschap de druk verder intensiveren'.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Japan en Australië hebben in 2010 het initiatief genomen om met een kleine groep van tien landen, inclusief Nederland, voortgang te maken op de non-proliferatie en ontwapeningsagenda. Elk jaar komen de ministers hiervoor bij elkaar. Vandaag is in Istanbul besloten dat Nederland in 2013 het volgend ministerieel overleg organiseert.