Opstelten neemt Nationaal Brandweermonument in gebruik

Minister Opstelten heeft zaterdag in Arnhem het Nationaal Brandweermonument in gebruik genomen tijdens de eerste herdenking van brandweermensen, die omgekomen zijn bij hun werk.

Het Nationaal Monument is bedoeld om brandweermensen te herdenken die tijdens hun werk voor de samenleving zijn omgekomen, en om respect en waardering te tonen voor het brandweervak. Het monument is van en voor alle brandweermensen in Nederland en is bedoeld als aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in gemeentes en kazerne zijn ingericht. Op het monument - een ontwerp van kunstenaar Jeroen Doorenweerd – staan de namen van 95 brandweermensen die sinds 1945 zijn omgekomen.

Voor zo’n 500 genodigden – waaronder nabestaanden - sprak minister Opstelten de hoop uit dat het monument nabestaanden de gelegenheid biedt om hun geliefden te herdenken. “Het monument is echter meer dan een plek om te herdenken. Het is ook een plaats waar de samenleving respect betoont aan omgekomen brandweermensen en aan de brandweer als instituut. In mijn ogen zijn het helden - helden van onze tijd!”, aldus Opstelten in zijn toespraak.