Rechtsysteem Kunduz laagdrempeliger na nieuwbouw

In Kunduz komen 13 kantoren voor onder meer het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie. Voor de bouw van de panden gaf gouverneur Jegdalek van de Noord-Afghaanse provincie gisteren het startsein. Het maakt de toegang tot het recht laagdrempeliger en draagt net als de Nederlandse politietrainingsmissie bij aan de verbetering het regionale rechtssysteem.

Na oplevering van de gerechtskantoren kunnen rechters, aanklagers en justitieambtenaren beter hun werk doen en krijgen zij meer aanzien. Voor de bevolking betekent de komst van 6 zogeheten ‘huqooq offices’ dat het gemakkelijker wordt om bij een geschil juridisch advies in te winnen. Bovendien spelen de gebouwen een belangrijke rol op het gebied van bemiddeling. De kantoren bevinden zich niet alleen in Kunduz-stad, maar ook in andere districten in de provincie.

Fundament

Civiel vertegenwoordiger Simon van der Burg en commandant Police Trainings Group kolonel der mariniers Jarst de Jong waren bij de aftrap van het project. Volgens van der Burg gaat het bij de komst van de gerechtskantoren niet alleen om een laagdrempelige toegang tot het recht. “Tegelijkertijd leggen we hiermee ook het fundament voor verdere ontwikkeling en economische vooruitgang in Afghanistan.”

Opbouw rechtsstaat

Het project, gefinancierd door Duits-Nederlands samenwerking, wordt uitgevoerd door onder meer de ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) en Afghaanse partners. De bouw van de gerechtsgebouwen maakt deel uit van het Nederlandse rechtsstaatontwikkelingsprogramma. De politietrainingsmissie in Kunduz richt zich niet alleen op het opleiden en trainen van civiele politieagenten, maar ook op het versterken van de justitiële keten. Ook richten beide initiatieven zich op het vergroten van het vertrouwen van burgers in het recht.