Teeven schort adopties Oeganda op

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft besloten interlandelijke adopties uit Oeganda per direct op te schorten. Hij vindt dat de huidige adoptieprocedure onvoldoende garanties biedt. Binnenkort vertrekt een ambtelijke delegatie naar Oeganda om aanvullend onderzoek te doen naar in totaal 22 kinderen die op dit moment voor adoptie naar Nederland in aanmerking komen. Dit blijkt uit een brief die de bewindsman vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Teeven wil meer duidelijkheid over de manier waarop afstand is gedaan door de biologische ouders. Hij wil voorkomen dat kinderen worden afgestaan, terwijl de procedure niet zorgvuldig is afgehandeld. De ambtelijke delegatie gaat daarom na of de ouders van de 22 kinderen ook daadwerkelijk de biologische ouders zijn, en of zij zich wel voldoende bewust zijn van de gevolgen van adoptie. Het belang en de bescherming van het kind staan voorop. Adopties uit Oeganda moeten recht doen aan de beginselen van het Haags Adoptieverdrag en de Nederlandse wet- en regelgeving, aldus de bewindsman in zijn brief.

Mogelijk gevolgen voor lopende adoptieprocedures

De uitkomsten van het onderzoek kunnen gevolgen hebben voor lopende adoptieprocedures. Teeven zal in elke individuele zaak een beslissing nemen. De aspirant-adoptiefouders zijn op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. Ook zal hij de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk over de resultaten van het aanvullend onderzoek informeren.

De maatregel van de staatssecretaris volgt op bevindingen van een ambtelijke delegatie van de ministeries van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken die in maart van dit jaar een werkbezoek aan Oeganda bracht naar aanleiding van zorgelijke berichten van de Nederlandse ambassade in Kampala over de gang van zaken bij adoptieprocedures. Daarbij ging het vooral om onderzoek naar de wijze waarop ouders afstand van hun kind deden en onderzoek naar de afkomst en achtergrond van het kind.

Onderzoeken vaak niet zorgvuldig

In gesprekken met onder meer vertegenwoordigers van internationale organisaties, de rechterlijke macht, advocaten, het kindertehuis en probation officers werd duidelijk dat in veel gevallen die onderzoeken niet zorgvuldig gebeuren en de verantwoordelijke medewerkers geneigd zijn geld te vragen voor het opstellen van de rapporten. Dit doet afbreuk aan de objectiviteit van de onderzoeken en rapporten en maakt de adoptieprocedure kwetsbaar en onzuiver. De bewindsman informeerde de Tweede Kamer hierover in april tijdens een algemeen overleg over interlandelijke adopties.