Rosenthal onderstreept belang internetvrijheid Azerbeidzjan

Minister Rosenthal heeft met de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Elmar Mammadyarov gesproken over het belang van vrijheid van meningsuiting in Azerbeidzjan, in het bijzonder de internetvrijheid. Rosenthal: 'Een goed functionerende rechtsstaat en respect voor mensenrechten zijn in ieders belang, en bevorderlijk voor handel en economie.'

Azerbeidzjan maakt deel uit van de Kaspische regio, die van groot belang is voor de Europese energievoorziening. Het land is in 2012 en 2013 lid van de VN Veiligheidsraad. Nederland onderhoudt diplomatieke betrekkingen met Azerbeidzjan sinds het land 20 jaar geleden onafhankelijk werd.
Mammadyarov is in Nederland voor de officiële opening van het nieuwe Azerbeidzjaanse ambassadegebouw in Den Haag.

Rosenthal en Mammadyarov spraken ook uitgebreid over regionale en veiligheidskwesties, waaronder de situatie in Syrië, Iran en Afghanistan. Rosenthal sprak zijn bezorgdheid uit over toegenomen spanningen tussen Azerbeidzjan en Armenië, waarbij vorige week aan de grens tussen beide landen doden vielen. Hij riep beide landen op naar een vreedzame oplossing voor het conflict rond Nagorno Karabach te zoeken.

Ministers Rosenthal en Mammadyarov in Den Haag