Overhandiging Keurmerk Veilig Ondernemen

Toespraak van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie ter gelegenheid van de uitreiking van drie KVO-sterren in de Haarlemmermeer, op 11 juni 2012.

Dames en heren,

Terwijl op het Europees kampioenschap voetbal de Oranjesterren volop stralen – en as we speak die van Frankrijk en Engeland - gaan wij ons hier vanavond bezig houden met geheel andere sterren, die van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Het zijn dan wel andere sterren, maar ik ben er ministens zo enthousiast over. Door het behalen van een KVO-ster laat een winkelgebied of bedrijventerrein immers duidelijk zien dat het

- waar het gaat om veiligheid – zijn eigen verantwoordelijkheid wil nemen. Dat juich ik toe. Want hoewel dit kabinet het thema veiligheid hoog in het vaandel heeft staan en tal van maatregelen neemt om de criminaliteit te beteugelen, kan de overheid dat niet alleen. Daarvoor is het nodig dat ook burgers en bedrijfsleven hun verantwoordelijkheid nemen – meestal in de vorm van goede, effectieve preventiemaatregelen. Deugdelijk hang- en sluitwerk, camerabeveiliging, kassa’s regelmatig afromen, of zelfs stimuleren dat klanten zoveel mogelijk met hun pinpas betalen – afijn: vult u zelf maar in. Het scala aan preventiemaatregelen is groot.

Natuurlijk is het al heel mooi als individuele ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen en maatregelen nemen, met het oog op de veiligheid van hun eigen zaak. Het wordt nog veel mooier – en vaak ook veel effectiever – wanneer ondernemers de handen ineenslaan en samen gaan werken aan de veiligheid van een heel winkelgebied, of een heel bedrijventerrein. Dat gebeurt de laatste jaren dan ook steeds vaker – en wel in het kader van KVO: het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Het is een mooi en slim concept, dat KVO. Nodig zijn: de wil om samen te werken – niet alleen als ondernemers onderling, maar ook met partners als politie, brandweer en gemeente - en een gedegen analyse van de veiligheidssituatie.

Op basis daarvan gaan de ondernemers, samen met de partnerorganisaties, aan de slag: stap voor stap werken ze aan de juiste mix van maatregelen, die nodig is om het winkelgebied of bedrijventerrein veilig en schoon te maken én te houden. Maatwerk dus – dat overal weer net even anders uitpakt, maar juist daardoor heel erg effectief is. Want ga maar na: onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel wijst uit dat zo’n twee jaar na het behalen van een KVO-ster de aantallen overvallen en diefstallen in zo’n winkelgebied significant zijn afgenomen en dat de winkeliers zich een stuk veiliger voelen! En dat is nog niet alles: ook vernielingen en graffiti nemen af, klanten tonen zich tevreden over het onderhoud en komen weer graag naar het winkelcentrum, om er hun inkopen te doen.

Zo ziet u maar, wat u allemaal op eigen kracht kunt bereiken, door als ondernemers de handen ineen te slaan. En het mooie is: veel hoeft dat niet te kosten – zeker niet, als u het afzet tegen de ellende en de schade die u zich op deze manier bespaart. En omdat de overheid dit soort eigen initiatieven graag stimuleert, kunt u als ondernemer nog een bijdrage in de kosten krijgen ook. Zo kunt u een beroep doen op de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven, waarbij u tot 1000 euro vergoed kunt krijgen voor het nemen van passende preventiemaatregelen. Die regeling is ook dit jaar weer van kracht. Als u denkt daarvoor in aanmerking te komen, zou ik zeggen: maak er gebruik van!

Uiteraard doet de overheid méér dan alleen preventiemaatregelen subsidiëren. Maar ik dacht: ik draai het deze keer eens om. Ik ben hier tenslotte in gezelschap van gedreven Haarlemmermeerse ondernemers, die graag eigen initiatief tonen. Maar zoals u hopelijk al heeft gemerkt, timmert dit kabinet hard aan de weg waar het gaat om het veiliger maken van Nederland. En daarbij boeken we goede resultaten. Zo werpt de integrale aanpak van overvallen – een ernstig delict, waar u als ondernemers helaas met enige regelmaat mee wordt geconfronteerd – inmiddels duidelijk z’n vruchten af. Het aantal overvallen ligt dit jaar tot nu toe al bijna een kwart lager dan over diezelfde periode in 2009 – het jaar vóórdat deze intensieve aanpak van start ging. En het recente Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijfsleven bevat tal van maatregelen voor een stevige aanpak van andere vormen van criminaliteit waar u als ondernemers veel last van hebt. Bijvoorbeeld winkeldiefstal - in het bijzonder die door rondtrekkende bendes - fraude en oplichting. Ook werken we aan uitbreiding van de mogelijkheden om aangifte te doen via internet, zodat u daar niet meer zoveel kostbare tijd mee kwijt bent.

Eén van de overheidsmaatregelen uit het Actieplan – en daarmee is de cirkel weer rond – is overigens ondernemers stimuleren om deel te nemen aan het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Dat is hier in de Haarlemmermeer al aardig gelukt, zie ik. Ik mag zo meteen aan maar liefst drie ondernemers wederom een KVO-certificaat uitreiken. Daarbij gaat het om twee winkelgebieden in Badhoevedorp en Zwanenburg, die allebei een tweede ster krijgen, en één bedrijventerrein hier in Lijnden, dat zelfs is geslaagd voor de derde en hoogste KVO-graad. Die uitreiking zal ik graag opnemen. U hebt tenslotte hard genoeg gewerkt, om het gehele KVO-traject met succes af te ronden. Dat levert u nu direct “boter bij de vis” op, in de vorm van een mooi certificaat en een bos bloemen. Maar ook – en dat is uiteraard veel belangrijker - voor de langere termijn: een winkelgebied of bedrijventerrein dat veilig is en schoon en waar personeel en klanten graag komen!