NL en Vlaanderen versterken economie Gent-Terneuzen

Vlaams minister-president Kris Peeters en vice-premier Maxime Verhagen gaan zich inzetten voor de samenwerking rond de biogebaseerde economie. Op voorstel van bedrijven en regionale bestuurders gaan ze de regelgeving die deze economie zou belemmeren bijsturen en werken aan een gezamenlijke strategie.

Biobased Economie

Bij de biobased economie gaat het om producten die gemaakt worden van natuurlijke producten waardoor deze materialen biologisch afbreekbaar zijn en veilig voor mens en milieu. Men maakt gebruik van hernieuwbare biomassa grondstoffen in plaats van petroleum. Dit vermindert onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen zoals petroleum, en draagt bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Bio Base Europe

De beide ministers openden op 11 juni 2012 de Bio Base Europe Pilot Plant en het Bio Base Europe Training Center.  In de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent kunnen bedrijven biogebaseerde processen, waarmee op laboratoriumniveau goede resultaten zijn bereikt, opschalen naar semi-industrieel niveau. In het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen kunnen bedrijven operatoren en technici opleiden voor de procesindustrie en de biogebaseerde economie.

De openingshandelingen door de ministers vonden plaats in het kader van een werkbezoek aan Euregio Scheldemond, een samenwerkingsverband van de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. Daarbij spraken de ministers onder andere met de gedeputeerden van deze provincies en een zestal CEO's, die reeds actief fossiele grondstoffen inruilden voor biomassa.

Afspraken

Op suggestie van de bedrijven en provincies kwamen de ministers overeen om de regelgeving aan te passen die deze overgang bemoeilijkt. Bovendien erkennen beide ministers het gemeenschappelijke belang van de biogebaseerde economie, en werd afgesproken dat Vlaanderen en Nederland nauwer zullen samenwerken om deze nieuwe economie op Europees niveau meer kracht bij te zetten, onder meer in het nieuwe Europese landbouwbeleid en het onderzoeksprogramma Horizon 2020. Er werden ook praktische afspraken gemaakt die moeten leiden tot een betere valorisatie van alle biomassastromen in de delta, te beginnen door deze duidelijk in kaart te brengen.

Versterken economie

Minister-president Kris Peeters reageert tevreden: 'De gezamenlijke opening met collega Verhagen kan als voorbeeld dienen voor de goede samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland en geeft mee concreet gestalte aan de afspraak die vorig jaar werd gemaakt met minister-president Mark Rutte. We hebben vandaag ook gezien dat onze samenwerking mee gestalte krijgt door de bedrijven voor wie de grens tussen Vlaanderen en Nederland geen barrière meer is, maar een brug die leidt tot meer samenwerking en innovatie.'

Vice-premier Verhagen is blij dat er concrete stappen worden gezet die zowel in Vlaanderen als Nederland de economie versterken: 'De combinatie van diep water, uitstekende chemische bedrijven en de agrarische omgeving biedt de groene industrie hier grote kansen. Als we die willen grijpen, moeten we de handen ineen slaan. Daarom doen we samen een beroep op Europese gelden voor innovatie, maken we werken over de grens makkelijker en gaan we samen in het buitenland investeringen werven. Hier is één en één echt drie.'