Verhagen en Rosenthal willen nauwer samenwerken met Israël

Nederland wil de samenwerking met Israël verder versterken. Die wens hebben ministers Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Rosenthal van Buitenlandse Zaken (BZ) donderdag 7 juni 2012 besproken met premier Netanyahu van Israël.

Foto: Moshe Milner - Minister Rosenthal, minister Verhagen en premier Netanyahu na afloop van het gesprek

Overleg over buitenlands beleid

Verhagen en Rosenthal benadrukten in het gesprek het belang van regelmatig overleg tussen Nederland en Israël over het buitenlands beleid. Ook de meerwaarde van samenwerking op het gebied van handel, investeringen en technologische ontwikkeling werd besproken.

Kansen voor ondernemers en onderzoekers

Met een economische groei van ruim vier procent, een hoog opgeleide bevolking en hoge uitgaven aan innovatie is Israël een interessant land voor Nederlandse ondernemers. 'Handel met Israël levert ons banen en inkomsten op,' aldus minister Verhagen. 'Daarom onderhouden we de economische banden met Israël en zoeken we waar mogelijk samenwerking om kansen van ondernemers en onderzoekers in Israël te vergroten.'

Duurzame vrede

Rosenthal: 'Op diverse gebieden hebben Israel en Nederland elkaar veel te bieden: innovatie, technologie, wetenschap, politiek. We hebben belang bij een duurzame relatie. Dit helpt ook bij het bereiken van duurzame vrede, op basis van een twee staten oplossing door directe onderhandelingen.'

Cybersecurity

In een verklaring hebben Nederland en Israël vastgelegd dat er een innovatiedag komt om Nederlandse ondernemers en onderzoekers meer kansen te geven te profiteren van de Israëlische economie. Ook op het gebied van cybersecurity gaan Israël en Nederland nauwer samenwerken. Een handelsmissie van zestig bedrijven uit de sectoren agrofood, energie, high tech, logistiek en water reisde deze week met minister Verhagen mee naar Israël. Minister Rosenthal bezocht naast Israël ook Jordanië en de Palestijnse gebieden.