Knapen opent ambassade Zuid-Sudan

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft de nieuwe Nederlandse ambassade in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba officieel geopend. Het land werd op 9 juli 2011 onafhankelijk en is een van de vijftien partnerlanden voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de staatssecretaris staat de opening van de ambassade symbool voor de blijvende Nederlandse betrokkenheid bij de jonge naties. ‘Nederland was nauw betrokken bij de vredesonderhandelingen met Sudan en zal de komende jaren blijven bijdragen aan veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in Zuid-Sudan.’

De Nederlandse ambassadeur, Kees van Baar, is sinds eind mei 2011 in het land om de ambassade op te starten. Vanaf deze zomer is de Nederlandse vertegenwoordiging op volle sterkte en kan men aan de slag.

Knapen is in Zuid-Sudan om de praktijk van de Nederlandse inzet te bekijken. ‘We zien dat conflicten in ontwikkelingslanden ons keer op keer raken via vluchtelingen, hongersnoden en illegale migratie, en in een aantal landen met extremisme. Steeds weer maken wij als internationale gemeenschap, torenhoge kosten om die symptomen te bestrijden. We investeren hier samen met de internationale gemeenschap in het wegnemen van de onderliggende oorzaken. Dat is een proces van de lange adem’, aldus de staatssecretaris.

Staatssecretaris Knapen opent de ambassade in Juba