Economische missie naar Irak

Van zaterdag 2 tot en met donderdag 7 juni organiseert het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een economische missie naar Irak. De missie staat in het teken van kennismaking en het opbouwen van goede bilaterale economische betrekkingen, oriënteren op handels- en investeringsmogelijkheden, en het leggen van directe contacten met Iraakse partners.

Energie- en landbouwprojecten

De economische missie vindt plaats onder leiding van plaatsvervangend directeur-generaal internationale betrekkingen Marten van den Berg.
Er nemen 15 bedrijven deel aan de missie uit de sectoren landbouw, irrigatie en water en de sectoren energie, olie en gas, en havenontwikkeling. De reis gaat naar Baghdad, Basra en Erbil.

De delegatie zal zich laten informeren over de economische ontwikkeling en het investeringsklimaat van Irak en zal ontmoetingen hebben met diverse Irakese ministers en gouverneurs. Andere programmaonderdelen zijn matchmaking bijeenkomsten, ontmoetingen op Kamers van Koophandel, Holland Trade Dinners, en bezoeken aan enkele energie- en landbouwprojecten.

Petroleumexport

Irak had in 2011 een economische groei van 9,6% en een Bruto Nationaal Product van 108.6 miljard dollar. De invoer van Irak was in 2011 53,93 miljard dollar waarvan 0,325 miljard dollar uit Nederland. De uitvoer was 78,38 miljard dollar, waarvan voor 3,19 miljard dollar naar Nederland. Belangrijkste exportproduct van Irak naar Nederland is petroleum (99,8%). Belangrijkste importproducten van Irak zijn optische instrumenten en goederen, machines en elektronica.