Reservisten helpen Special Olympics uit de brand

Door snel ingrijpen van de Koninklijke Landmacht kunnen de Special Olympics Nationale Spelen (SON) in Den Bosch vannavond ongestoord van start gaan. De organisatie was in de problemen gekomen omdat de veiligheid van de deelnemers tijdens de overnachting in de Brabanthallen niet kon worden gegarandeerd. 30 Bataljon Nationale Reserve stond echter direct paraat om een deel van de beveiligingstaken op zich te nemen.

Aan de Special Olympics doen 2.000 Nederlandse sporters met een verstandelijke handicap mee. Bijna alle atleten en begeleiders slapen tijdens het driedaagse sportfeest  in de Brabanthallen. Voor de (brand)veiligheid zijn daartoe ook in de nachtelijke uren bemande wachtposten nodig.

Minder vrijwilligers

De organisatie van het jaarlijkse evenement zag de afgelopen tijd steeds meer vrijwilligers voor die functie afhaken. Zonder beveiliging mogen de sporters echter niet in het complex overnachten.  “Gelukkig was Defensie bereid ons te helpen”, aldus Peter van Dreumel van SON.

Werkgevers en thuisfront

Burgemeester Ton Rombouts nam daarvoor contact op met de commandant 13 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Michiel van der Laan. Het zuidelijke Natresbataljon was voor de generaal de aangewezen eenheid voor deze taak van bewaken en beveiligen. Beide nachten worden 30 man van het bataljon ingezet . “Hoewel 30 Natres-bataljon best zwaar belast wordt met steunverlening, was het geen probleem de benodigde mensen te vinden”, zegt adjudant Ruud Huigen van 13 Gemechaniseerde Brigade. “De meeste tijd ging zitten in de aanvragen voor verlof bij de werkgevers en het thuisfront.”

Openingscermonie

De reservisten worden ingezet als brand- en calamiteitenwacht, onder supervisie van een particulier beveiligingsbedrijf. De openingsceremonie, waarbij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers aanwezig is, heeft vanavond plaats.