Huren mogen met 1% extra omhoog voor inkomens tussen €33.000 en €43.000

Verhuurders mogen voor huishoudens met een inkomen tussen de €33.000 en €43.000 euro de huur met 1% bovenop de inflatie verhogen.

Met de maatregel, die voortvloeit uit het Begrotingsakkkoord 2013, wil het kabinet hogere inkomens een meer marktconforme huur laten betalen zodat de doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd. De ministerraad heeft op voorstel van minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Weekers van Financiën, met deze wetswijziging ingestemd.

De inkomensgrens van €33.000 sluit ongeveer aan bij het maximale inkomen voor de toewijzing van een corporatiewoning met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. De Tweede Kamer stemde medio april al in met een wetsvoorstel dat voor huishoudens met een inkomen boven de €43.000 een huurverhoging van 5% bovenop de inflatie mogelijk maakt. Dit wetvoorstel ligt nu ter behandeling in de Eerste Kamer.

De mogelijkheid voor een hogere huurverhoging geldt alleen voor gereguleerde huurwoningen. Verhuurders die een voorstel tot huurverhoging willen doen, krijgen op verzoek een verklaring van de Belastingdienst. Hierin staat alleen of het gezamenlijke huishoudinkomen van de bewoners van het woonadres al dan niet meer bedraagt dan €33.000 euro of €43.000.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling de extra huurverhoging in 2013 in te laten gaan.