Genisten doorzoeken woning witwasverdachte

Specialistische zoekteams van de landmacht hebben eergisteren rechercheurs van de Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) geholpen bij het doorzoeken van de woning van een witwasverdachte in de omgeving van Roermond.

Aan de zoekactie namen een Advanced Search Team en een Intermediate Search Team deel die bestaan uit genisten, militaire bouw en constructiespecialisten. De genisten van de searchteams hebben zich gespecialiseerd in zoekacties. De zoektechnieken van de militairen zijn ontwikkeld bij het zoeken naar geïmproviseerde explosieven in Afghanistan, tijdens de missie in Uruzgan. Nu werd een wapen gevonden.

Onderzoek van de FIOD naar de financiën van de 37-jarige Limburger leverde de verdenking op dat hij crimineel geld witwast. De verdachte heeft vermoedelijk grote uitgaven gedaan zonder dat daar substantiële legale inkomsten tegenover stonden. Het vermoeden bestaat dat hij met crimineel geld onder meer auto's kocht en investeerde in verbouwingen van zijn huis en in drugs. 

Cocaïne

De man is in het voorjaar van 2011 aangehouden voor de invoer van cocaïne. Hij zit in die zaak in voorlopige hechtenis en moet zich daarvoor binnenkort voor de rechtbank Rotterdam voor verantwoorden. Het witwasonderzoek is uit deze zaak voortgekomen. Tijdens het onderzoek van eergisteren is beslag gelegd op bankrekeningen, de overwaarde van een woning, een Porsche, een Mercedes en een scooter.

Zoektechnieken

De genisten maken onder meer gebruik van de zogeheten intermediate search, die in Afghanistan werd toegepast om gevaarlijke en verdachte plaatsen op geïmproviseerde explosieven (IED’s) te controleren. Hierbij gebruiken ze hun zintuigen om afwijkingen in de omgeving te ontdekken. Voor de moeilijkere opdrachten, bijvoorbeeld in kleine ruimtes, bij slechte lichtomstandigheden, wordt de advanced search gebruikt. De specialisten beschikken hiervoor over geavanceerd gereedschap waarmee in de bodem en door muren en objecten kan worden gekeken.