Apk-keuring Nederlands voertuig ook in Spanje mogelijk

Voertuigen en aanhangers met een Nederlands kenteken kunnen vanaf 1 oktober 2012 in Spanje APK-gekeurd worden.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen Infrastructuur en Milieu ingestemd met deze wijziging van het Besluit Voertuigen. De wijziging maakt een experiment met het accepteren van APK-keuringen in het buitenland van auto’s met een Nederlands kenteken mogelijk.

Met het experiment kunnen Nederlands gekentekende voertuigen, aanhangers en vrachtauto’s in het buitenland volgens de daar geldende nationale regels worden APK-gekeurd. Goedgekeurde voertuigen krijgen vervolgens een Nederlands keuringsbewijs en worden als goedgekeurd afgemeld in het Nederlandse kentekenregister.

De proef van de erkenning van buitenlandse APK’s begint bij enkele APK-stations in Spanje. Voor Spanje is gekozen omdat relatief veel verzoeken voor het erkennen van buitenlandse APK uit Spanje komen van Nederlanders die daar een tweede huis hebben. Voor bedrijven en personen die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt, betekent dit een lastenvermindering. Het is niet langer nodig jaarlijks terug te rijden voor de APK-keuring of boetes te betalen wegens het niet voldoen aan de APK-plicht.   

Indien het experiment succesvol blijkt, kan het op termijn ook plaatsvinden in andere lidstaten van de Europese Unie. Daarbij geldt het uitgangspunt van wederkerigheid: alleen de APK-keuringen van landen die hebben aangegeven ook Nederlandse APK’s te zullen erkennen, worden geaccepteerd. Het experiment heeft een looptijd van maximaal 6 jaar en zal over 2 jaar worden geëvalueerd.