Rosenthal en Verhagen bezoeken Midden-Oosten

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken (BZ) en Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en brengen tussen dinsdag 5 en donderdag 7 juni een bezoek aan het Midden-Oosten. Minister Verhagen bezoekt Israël en minister Rosenthal zal daarnaast ook Jordanië en de Palestijnse Gebieden bezoeken. 

De reis staat onder meer in het teken van de politieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Israel en het bevorderen van handel, investeringen en samenwerking tussen bedrijven uit beide landen. Er reizen 70 ondernemers uit de sectoren agrofood, (duurzame) energie, high tech, logistiek en water met minister Verhagen mee.

Minister Rosenthal spreekt in Jordanië, Israël en de Palestijnse Gebieden met bewindspersonen en hun adviseurs over lokale en regionale politieke ontwikkelingen, waaronder over het Midden-Oosten vredesproces. Minister Verhagen opent onder andere een gasseminar en een seminar over voedselzekerheid en ontmoet de Israëlische minister van Energie en Water Landau en de Israëlische minister van Industrie, Handel en Arbeid Simhon.

Rosenthal en Verhagen brengen gezamenlijk een bezoek aan de Israëlische minister-president Netanyahu. Dit bezoek gaat over de economische kansen die de samenwerking tussen Nederland en Israel biedt en de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Aansluitend spreekt minister Rosenthal met zijn Israëlische en Palestijnse ambtgenoten, ministers Liberman en al-Malki over de noodzaak van het hervatten van de rechtstreekse vredesbesprekingen. Hij zal in Jordanië steun uitspreken voor de Jordaanse inspanningen daarbij. Ook bespreekt Rosenthal de Nederlandse inspanningen om de Palestijnse export te bevorderen met Jordaanse, Israëlische en Palestijnse gesprekspartners. De ontwikkelingen in Iran, Syrië en Egypte staan ook op de agenda.