'Relatie met Brazilië uitstekend'

Minister Rosenthal noemt de relatie tussen Nederland en Brazilië uitstekend. In Brasilia sprak hij met minister van Buitenlandse Zaken, Patriota. 'We hebben een goed gesprek gehad', aldus Rosenthal. 'Brazilië heeft een groeiende rol op het wereldtoneel en ik vind het belangrijk dat dit land waarden als vrijheid en vrijhandel - waarden die wij delen - bij de invulling hiervan centraal stelt'. Ook op dit front heeft Brazilië een voorbeeldfunctie in Latijns-Amerika.

Nederland en Brazilië hechten veel waarde aan internationale veiligheid. De ministers openden samen in Brasilia de internationale bijeenkomst van CEBRI en Clingendael over Internationale Veiligheid. Zij zullen in de toekomst samenwerking op dit vlak voortzetten. Ook spraken zij over de actuele politieke situatie, zoals in het Midden Oosten.

Naast internationale politieke zaken spraken beide ministers ook over economie en handelsbetrekkingen. 'Brazilië is een economische partner van formaat en is voor ons veruit de belangrijkste handelspartner in deze regio', aldus minister Rosenthal.

Nederland is met een bedrag van ruim 8,2 miljard euro een van de grootste investeerders in Brazilië. De Nederlandse bedrijven investeren vooral in de mijnbouw-, aardolie- en gassector, transport, chemie , detailhandel en financiële dienstverlening. Er zijn naar schatting 250 Nederlandse bedrijven actief in Brazilië.

Voor Brazilië is Nederland de vierde exportbestemming wereldwijd. In 2010 werd voor 6,2 miljard euro aan goederen en diensten uit Brazilië ingevoerd. Export vanuit Nederland was in 2010 tot 4 miljard (goederen en diensten) gestegen.

Minister Patriota gaf aan dat vanwege de enorme groei die Brazilië doormaakt, er veel behoefte is aan Nederlandse expertise. Wetenschap, technologie en innovatie hebben daarbij prioriteit. Patriota verwelkomt dat Nederland op hoge scholen en universiteiten 2500 plekken beschikbaar stelt voor Braziliaanse studenten. 'Internationale samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen is voor iedereen een win-win situatie', zei minister Rosenthal.