Kredietgarantie voor innovatie kankerdiagnose

Het Nederlandse life sciences bedrijf Agendia heeft mede dankzij garanties van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) €50 miljoen aan eigen vermogen kunnen aantrekken. Het bedrijf maakte 31 mei 2012 bekend dat hiermee de diagnose van verschillende vormen van kanker kan worden verbeterd en verfijnd.

Topsectorenaanpak

Minister van EL&I Verhagen noemt Agendia een goed voorbeeld van de topsectorenaanpak. 'Ondernemers en onderzoekers ontwikkelen met steun van de overheid vernieuwende producten die niet alleen bijdragen aan onze gezondheid maar ook inkomsten en banen genereren. 'Met het nieuwe kapitaal kan Agendia een bestaande test voor borstkanker verder vermarkten. Deze test geeft een betrouwbare inschatting hoe agressief een borsttumor is, waardoor artsen beter kunnen bepalen welke behandeling het beste is na operatie. Daarnaast gaat men aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe test die de terugkeer van kanker aan de dikke darm voorspelt.

Garantieregeling die groeiambities financiert

Verschillende investeerders brengen de €50 miljoen bij elkaar. Een aantal bestaande aandeelhouders heeft dankzij de Groeifaciliteit van EL&I hun inleg kunnen vergroten. De Groeifaciliteit is een garantieregeling waarmee investeerders met steun van de overheid bedrijven met groeiambities financieren. Dankzij de garantiestelling krijgen investeerders een duwtje in de rug. Met een bedrag van €25 miljoen is de financiering voor Agendia de hoogste garantie die via de Groeifaciliteit is gegeven. De overheid staat garant voor de helft van dit bedrag. De Groeifaciliteit wordt uitgevoerd door AgentschapNL.

Verbeteren kwaliteit leven

Agendia is een afsplitsing van het Nederlands Kanker Instituut en heeft een vestiging in Amsterdam en in Irvine, Californië. In totaal werken er 120 mensen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten door medisch specialisten van essentiële informatie te voorzien om patiënten een veilige en effectieve persoonlijke behandeling te kunnen bieden.