Investering DSM versterkt Nederlandse kenniseconomie

De investering van het chemie- en biotechnologiebedrijf DSM in onderzoek en ontwikkeling is een forse impuls voor de Nederlandse kenniseconomie. De investering van honderd miljoen euro levert honderden extra banen op.

Wereldtop

'Dit zorgt dat Nederland in agrofood, chemie en energie tot de wereldtop blijft behoren,' aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 'De keuze van DSM laat zien dat Nederland de plaats is voor innovatieve bedrijven.'

Belastingkorting innovatieve bedrijven

DSM profiteert bij de investering van de door het kabinet ingestelde belastingkorting voor innovatieve bedrijven in de topsectoren van de Nederlandse economie. Zowel investeringen in onderzoeksfaciliteiten als de kosten van wetenschappers kunnen voor een deel van de belasting worden afgetrokken.

Proeffabriek

In Delft bouwt DSM een laboratorium voor biotechnologisch onderzoek en wordt de proeffabriek voor biotechnologische processen uitgebreid. In Sittard-Geleen komt een nieuw laboratorium voor onderzoek en ontwikkeling van materialen. De nieuwe laboratoria gaan onderzoek doen voor het DSM-concern wereldwijd. Het bedrijf is in 49 landen actief op het gebied van gezondheid, voeding en materialen.

Vliegwiel voor investeringen

'De uitbreiding van de onderzoeksfaciliteiten van DSM levert niet alleen banen en inkomsten op,' denkt minister Verhagen. 'Het werkt als een vliegwiel voor investeringen van andere kleine en grote innovatieve bedrijven. Dat versterkt de topsectoren van onze economie.'