Zijlstra wil buitenlandse studenten binden

Het moet voor buitenlandse studenten aantrekkelijker worden om na hun studie in Nederland te blijven. Als deze groep na afstuderen de Nederlandse arbeidsmarkt opgaat en hier langere tijd blijft werken kan de schatkist daar groot voordeel van hebben.

Staatssecretaris Zijlstra schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van het CPB naar de baten van internationalisering in het hoger onderwijs. Uit dit onderzoek blijkt dat als een op de vijf buitenlandse studenten na de studie in Nederland blijft werken, dit een positief effect kan hebben dat kan oplopen tot 740 miljoen euro per jaar. Ook bij een blijfkans van 2,5% - dus als een op de veertig studenten hier blijft - is het saldo van kosten en baten waarschijnlijk nog positief.

Kenniswerker

Om de binding van deze studenten met Nederland te vergroten moet de voorlichting beter. Zo blijken veel afgestudeerden van buiten de EU niet op de hoogte te zijn van het zoekjaar, dat hen in staat stelt om binnen een jaar een baan als kenniswerker te vinden in ons land. Ook actiever alumnibeleid, betere contacten met Nederlandse bedrijven en nader onderzoek naar de blijfkans van afgestudeerden is nodig.

Kwaliteit

Om de voordelen van studentenmobiliteit te kunnen plukken is kwaliteit een cruciale voorwaarde. Daarom heeft Zijlstra met de instellingen maatregelen afgesproken om de kwaliteit van buitenlandse studenten op niveau te houden. Instellingen mogen strenger selecteren maar ze moeten ook ophouden met opleidingen die vooral gericht zijn op Duitse studenten en de Duitse arbeidsmarkt.