Rutte roemt begrotingsakkoord

Minister-president Rutte is blij dat de vijf Kamerfracties er in geslaagd zijn om het begrotingsakkoord af te ronden. 'Zij hebben de verantwoordelijkheid genomen om tot dit historisch akkoord te komen.'

INLEIDEND STATEMENT:

Om te beginnen ben ik natuurlijk erg blij dat de vijf Kamerfracties er vannacht in geslaagd zijn om het begrotingsakkoord helemaal af te ronden. Zij hebben een aantal weken geleden de verantwoordelijkheid genomen om tot dit historische akkoord te komen. Het wordt daarmee mogelijk om het tekort terug te brengen naar de 3% en we houden daarmee, ondanks de tegenvallende economische ontwikkelingen toch het huishoudboekje op orde. We hebben het vanmorgen ook besproken in de ministerraad en het gaat nu naar het Centraal Planbureau. Die zal de voorstellen uiteraard betrekken bij haar reguliere raming die dadelijk verschijnt. En die raming komt dan in juni beschikbaar. En de voorstellen zullen door het kabinet zelf worden verwerkt in de Voorjaarsnota die we eind mei naar de Kamer sturen.

Inmiddels is het kabinet natuurlijk volop bezig met de uitvoering van het begrotingsakkoord. En wat dat betreft wil ik wel iets zeggen over het koopkrachtbeeld. Wie vanochtend de voorpagina van een landelijke ochtendkrant las, kreeg uit de berekeningen van de MHP de indruk dat er grootschalig koopkrachtverlies zou ontstaan. Natuurlijk is het zo dat het koopkrachtbeeld over de hele linie negatief is, maar het beeld is echt minder negatief dan nu wordt beweerd. Er is door de vijf partijen uiterste inspanning geleverd om te komen tot een evenwichtig koopkrachtbeeld, maar er zitten ook evidente onjuiste feiten in de berekeningen van de MHP. Zij hebben bijvoorbeeld de BTW-verhoging en de inflatie bij elkaar opgeteld. Ja, dan gaat het natuurlijk mis. En daarnaast zijn de koopkrachtverzachtende maatregelen, die ook tot vannacht 2 uur aangebracht zijn, zijn niet in de berekeningen verwerkt.

Vandaag is het Verantwoordingsdag. De Jager heeft de stukken aangeboden aan de Kamer. We hebben hard gewerkt als kabinet aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Tegelijkertijd ook het veiliger maken van Nederland en een fatsoenlijk migratiebeleid. In het Financieel Jaarverslag en de departementale stukken legt het kabinet nu verantwoording af over alles wat we in het afgelopen jaar hebben gedaan. In dat jaar kregen we ook te maken met tegenvallende economische cijfers en ik ben dan ook extra blij dat, ondanks die tegenvallende economische cijfers, die natuurlijk slecht nieuws waren, dat we er in geslaagd zijn om de voorgenomen besparingen van 2,8 miljard geheel te realiseren. En ook op andere terreinen zoals de veiligheid en immigratie en de economische structuurversterking zijn belangrijke stappen gezet in 2011. Ik zie uit naar het debat met de Tweede Kamer volgende week donderdag over deze stukken.

Daarnaast hebben we in de ministerraad gesproken over de nadere uitwerking van de stroomlijning van de toelatingsprocedures voor asielzoekers. Daar zal minister Leers volgende week een brief over sturen en de grote lijn is dat voortaan bij een eerste asielaanvraag alle relevante elementen moeten worden getoetst, zodat eventuele vervolgaanvragen binnen één dag afgehandeld kunnen worden. En daarmee is het ook mogelijk om te komen tot zorgvuldig opgebouwde dossiers en dat leidt tot het tegengaan van stapeling van onnodige procedures. En dat past weer binnen het streven van het kabinet om bij asielbeleid te komen tot duidelijkheid voor alle betrokkenen.

Dit weekend neem ik samen met ministers Rosenthal en Hillen deel aan de NAVO-top in Chicago. We spreken daar onder meer over de samenwerking tussen de NAVO en andere landen, maar vooral ook over de samenwerking binnen de NAVO. De vraag hoe we dat slimmer kunnen doen, hoe we dat handiger kunnen doen, hoe we dat binnen de financiële grenzen kunnen doen en misschien zie ik u daar nog en zo niet dan wens ik u een fantastisch Hemelvaartsweekend.

Dat zei Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. 'Met het bereikte akkoord moet het mogelijk zijn het tekort terug te brengen naar 3% en houden we - ondanks de tegenvallende economische cijfers - toch het huishoudboekje op orde.'

Het akkoord gaat nu naar het CPB, die de voorstellen zal betrekken bij haar reguliere raming, medio juni. Het kabinet verwerkt de voorstellen in de Voorjaarsnota die eind mei naar de Kamer wordt gestuurd.

Verantwoordingsdag

Vandaag heeft minister De Jager de stukken van Verantwoordingsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin legt het kabinet verantwoording af over de financiën van het afgelopen jaar.

Het was een jaar waarin het kabinet te maken heeft gekregen met tegenvallende economische cijfers, maar 'desondanks hebben we de voorgenomen besparingen van 2,8 miljard geheel gerealiseerd', aldus minister-president Rutte.  Hij kijkt uit naar het debat in de Tweede Kamer over Verantwoordingsdag op 24 mei 2012.

NAVO-top

Minister-president Rutte en ministers Rosenthal en Hillen nemen dit weekend deel aan de NAVO-top in Chicago. Daar zal ondermeer gesproken worden over de mogelijkheden om de samenwerking tussen de NAVO-landen 'slimmer en handiger vorm te geven'.