Nederland in de bres voor werk Justine Masika

Het werk van Justine Masika Bihamba en haar organisatie is van levensbelang voor vrouwen en hun families in de provincie Noord-Kivu van de Democratische Republiek Congo (DRC). Daarom blijft Nederland haar steunen.

Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag na afloop van een gesprek met de mensenrechtenverdedigster, die in 2008 de Mensenrechtentulp van Nederland ontving. Masika Bihamba verblijft momenteel om veiligheidsredenen met haar eigen gezin in een Europees land. Zij werd bedreigd nadat zij zich kritisch uitliet over de door het Internationaal strafhof gezochte voormalige generaal Bosco Ntaganda.

Nederland pleit net als Amerika en nationale mensenrechtenorganisaties in de DRC voor zijn arrestatie en berechting in Den Haag en zal er ook in de Europese Unie aandacht voor vragen. De Nederlandse ambassadeur in de DRC heeft de kwestie deze week tevens aan de orde gesteld bij de provinciale autoriteiten.

Knapen besprak met Masika Bihamba de plannen van haar organisatie om een tweede huis te bouwen waar vrouwen die een verkrachting hebben ondergaan worden opgevangen. De staatssecretaris bezocht haar organisatie een jaar geleden en raakte onder de indruk van het geweldige werk dat zij en haar mensen verrichten.