Misbruik verblijfsrecht slachtoffers mensenhandel minder aantrekkelijk

De verblijfsregeling voor slachtoffers van mensenhandel wordt beter bestand tegen misbruik. Dankzij deze regeling kunnen buitenlandse vrouwen die aangifte doen tegen mensenhandel een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Leers voor Immigratie, Integratie en Asiel ingestemd met een aanscherping van deze regeling om misbruik tegen te gaan.

Zodra blijkt dat er te weinig aanknopingspunten zijn om strafvervolging in te stellen tegen de mensenhandelaar kan de verblijfsvergunning van degene die aangifte heeft gedaan worden ingetrokken. Hiermee wordt tegengegaan dat vrouwen alleen aangifte doen om voor een verblijfsvergunning in aanmerking te komen. Deze maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat minister Leers afgelopen november aankondigde.

De maatregelen moeten er voor zorgen dat de toegang tot de speciale verblijfsregeling voor slachtoffers van mensenhandel beperkt wordt tot waar die voor bedoeld is: slachtoffers van mensenhandel die meewerken aan de strafrechtelijke vervolging van daders. Mensenhandel is een zeer ernstig misdrijf. Bestrijding van mensenhandel is dan ook een prioriteit van opeenvolgende kabinetten. Daar hoort ook een adequate bescherming van slachtoffers van mensenhandel bij.

Als er na een aangifte van mensenhandel onvoldoende aanknopingspunten zijn voor vervolging beslist het OM om geen vervolging in te stellen tegen de mensenhandelaar (sepot). Door het voorstel kan de IND het verblijfsrecht van degene die de aanklacht heeft ingediend intrekken. De juridische procedure tegen de beslissing van het OM hoeft niet langer te worden afgewacht. De IND kan wel een uitzondering maken als er sprake is van schrijnende humanitaire omstandigheden.

Deze maatregel is ook van belang voor de uitvoering van een proef door de politie in Rotterdam en Groningen/Leeuwarden om methoden te ontwikkelen om kansloze zaken snel en zorgvuldig te kunnen onderkennen, onderzoeken en beoordelen. Daarbij wordt ook ervaring opgedaan met op zich kansloze zaken waar om humanitaire redenen toch verblijf gerechtvaardigd is.  Eerder is aangekondigd dat het OM meer aandacht zal besteden aan de vervolging van valse aangiftes van mensenhandel.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.