Rosenthal vraagt voortzetting constructieve Chinese rol op wereldtoneel

Minister Rosenthal heeft de Chinese eerste vice-minister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun gevraagd om de constructieve rol van China op het wereldtoneel voort te zetten.Het gesprek vond plaats en marge van het bezoek van de voorzitter van het Staand Comité van het Nationale Volkscongres, Wu Bangguo, ter gelegenheid van de viering van veertig jaar diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau.

Zhang Zhijun en Rosenthal bespraken de situatie in onder meer Iran, Syrië en Noord-Korea. Rosenthal riep Zhang op om de druk op Iran hoog te houden nu de sancties blijken te werken. Rosenthal benadrukte het belang van blijvende betrokkenheid van de VN Veiligheidsraad bij de ontwikkelingen in Syrië (China is permanent lid van de Veiligheidsraad). Hij vroeg Zhang ook de invloed die China heeft op Noord-Korea te laten gelden.

Beide bewindslieden bevestigden de goede bilaterale betrekkingen tussen China en Nederland en zien kansen voor samenwerking en dialoog op verschillende terreinen, waaronder mensenrechten.