Opstelten: ‘Samenwerking staat voorop bij aanpak overvalcriminaliteit’

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bracht vandaag een bezoek aan de veiligheidsdriehoek Noord-Holland Noord om zich in het Veiligheidshuis in Den Helder door burgemeester, politie en hoofdofficier van Justitie te laten informeren over de aanpak van overvalcriminaliteit in die regio. Een integrale, probleemgerichte aanpak waarin partijen op lokaal en regionaal niveau samenwerken om het aantal overvallen terug te dringen staat voorop. De politie Noord-Holland Noord werkt nauw samen met de politieregio’s Zaanstreek-Waterland en Kennemerland.

De regio Noord-Holland Noord had in 2011 een stijging van 29% van het aantal overvallen ten opzichte van 2010. Politie, Openbaar Ministerie, bestuur en bedrijfsleven werken er nauw samen om deze stijging structureel en duurzaam de kop in te drukken. Minister Opstelten vindt het bemoedigend dat de eerste kwartaal cijfers van 2012 voor de regio Noord Holland Noord al aantonen dat een daling is opgetreden van 10% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. 

Een overval heeft een zeer grote impact op het slachtoffer en zijn of haar nabije omgeving. Het is daarom van cruciaal belang dat het aantal overvallen wordt teruggebracht en alles in het werk wordt gesteld om zoveel mogelijk overvallen te voorkomen, aldus Opstelten.