Minister oogst lof voor Defensie-inzet Caribisch Gebied

Minister Hans Hillen heeft afgelopen week de Defensie- en Kustwachteenheden in het Caribisch gebied bezocht. Mariniers demonstreerden de bewindsman bijvoorbeeld met snelle motorboten de realiteit van drugsbestrijding, een belangrijke taak van de eenheden in de regio. 

Op marinebasis Parera (Curaçao) sprak Hillen met Defensiepersoneel, onder wie militairen van de daar geplaatste landmachtcompagnie, over hun werkzaamheden in de West. De eenheid assisteert op de Benedenwindse Eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, onder meer de civiele autoriteiten.
Op marinekazerne Suffisant ging Hillen in gesprek met het kader van de Curaçaose Militie en militieleden in opleiding van de Sociaal Vormende Dienstplicht. Op de kazerne wordt zo invulling gegeven aan de sociale vorming van Curaçaose jongeren.

Dat geldt ook voor het stageproject in de haven van Aruba, dat Hillen samen met de Arubaanse minister-president Mike Eman bezocht. "Heel mooi om te zien hoe trots deze jongens zijn op wat ze zelf bereikt hebben en dat ze werken aan hun toekomst. Dat is af te lezen aan hun houding, en vooral de lichtjes in hun ogen", aldus Hillen, die tijdens zijn rondreis werd begeleid door de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman.

Waardering

Hillen heeft tijdens zijn bezoek ook diverse hoogwaardigheidsbekleders en civiele vertegenwoordigers gesproken, zoals de gouverneurs en de ministerpresidenten van Curaçao en Aruba. De minister bracht hun waardering over aan de militairen. Dat betreft niet alleen de bijdrage van het Defensiepersoneel  aan de veiligheid, maar vooral ook voor de samenwerking bij de sociale vorming van kansarme jongeren.

Mariniers

De 32e Marinierscompagnie zorgde gisteren op thuisbasis Savaneta voor een spectaculaire afsluiting. De bootgroep Aruba demonstreerde de net gearriveerde Support Craft Caribbean, een van de 5 typen van de FRISC. Deze razendsnelle motorboten zijn breed inzetbaar voor taken als drugsbestrijding en maritieme terrorisme bestrijding. De mariniers zorgen voor de territoriale verdediging van het Koninkrijk en de handhaving van de stabiliteit in de regio. Daarnaast ondersteunt Defensie de lokale autoriteiten en zet zich in voor de samenleving. Uit de massale belangstelling voor de onlangs georganiseerde open dag van de kazerne blijkt dat hun aanwezigheid door de Arubaanse bevolking zeer op prijs wordt gesteld.