Knapen bezoekt CBI: Zonder bedrijven geen duurzame ontwikkeling

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken liet zich donderdag tijdens een werkbezoek informeren over de resultaten die CBI (Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden) boekt. 

Dit agentschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt MKB bedrijven in ontwikkelingslanden te exporteren naar de Europese markt.

'Zonder het bedrijfsleven is het vrijwel onmogelijk een grote impact te hebben op duurzame ontwikkeling. Private sectorontwikkeling schept banen en helpt ontwikkelingslanden op weg naar zelfredzaamheid', aldus Knapen.

CBI liet de staatssecretaris zien welke resultaten worden geboekt, bijvoorbeeld in de Indonesische vissector. Na enkele jaren van CBI-coaching voldoen inmiddels tien visverwerkende bedrijven aan de Europese marktvereisten. Zij wisten een duurzame exportpositie op de Europese markt te veroveren onder meer door in april met CBI-steun deel te nemen aan de internationale vakbeurs European Seafood Exposition. Daar legden zij contact met Europese inkopers en sleepten vervolgens voor 180.000 euro aan bevestigde orders en voor 3,5 miljoen euro aan verwachte orders binnen. Ook creëerde CBI een dienstencentrum voor visexporteurs.

CBI is in 47 landen actief in vier hoofdsectoren: agri, consumenten, diensten en industrieel. De CBI-programma's bieden ondernemers en business support organisaties kennis en vaardigheden op het gebied van onder meer exportmanagement, markttoegang, product- en productieprocesontwikkeling, internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en kwaliteitszorg. Dit leidt tot een kwalitatief beter en duurzamer aanbod van producten en diensten uit ontwikkelingslanden waarvan ook Europese importeurs en consumenten profiteren.

De bedrijven waar het CBI mee werkt, doen zelf investeringen in onder meer kapitaalgoederen, marketing, certificering en websites. Deze investeringen bedragen gemiddeld zes maal zoveel als het CBI investeert in assistentie.