Evertsen op weg voor piratenjacht

Hr. Ms. Evertsen is vandaag voor de antipiraterij-missie Ocean Shield vertrokken naar Oost-Afrika. Het luchtverdedigings- en commandofregat fungeert daar ook als vlaggenschip van een NAVO-vlootverband. Voor het laatst gaat een Lynx als boordhelikopter mee op piratenjacht.

De vloot, de zogeheten Standing NATO Maritime Group 1, staat onder bevel van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering en vormt de maritieme component van de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid stelt het bondgenootschap in staat om snel en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Kwetsbaar

Ocean Shield richt zich op het terugdringen van piraterij in de wateren rond Somalië. Het vlootverband beschermt kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, escorteert schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma en verstoort piraterij. Om zo effectief mogelijk te opereren vindt continu afstemming plaats met maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta en de Combined Maritime Taskforce (CTF-151).

Vlaggenschip

De Evertsen is een van de vlaggenschepen van de Koninklijke Marine. Het beschikt over uitgebreide commando-, communicatie- en datafaciliteiten. Het heeft voor deze missie een 233-koppige bemanning, inclusief een boardingteam van het Korps Mariniers en de helikoptercrew. De Lynx wordt na terugkomst niet meer ingezet voor een antipiraterij-missie. De Cougar-transporthelikopter neemt vanaf september de taken over tot de nieuwe NH90-helikopters hun intrede doen.