Defensie bij defilé en festivals Bevrijdingsdag

'Militairen zijn een brug tussen onrecht en het uitzicht op geluk, tolerantie en onafhankelijkheid.' Die woorden sprak Defensieminister Hans Hillen vandaag in Wageningen, waar hij het bevrijdingsdefilé van veteranen en militairen afnam.

Een brugfunctie wordt op hetzelfde moment vervuld door helikoptercrews van de luchtmacht, die artiesten naar verschillende bevrijdingsfestivals vliegen.

Dankbaar voor vrijheid

Hillen herinnerde aan de dankbaarheid die Nederland in 1945 voelde toen in Wageningen de capitulatie door Duitsland werd getekend. Hij riep op de blijdschap van toen vast te houden of terug te vinden. “Laten we ons inspireren door de militairen die hier voorbij gaan en telkens weer inhoud geven aan vrede en veiligheid, ook vandaag”, aldus Hillen.

Welvaart en rust

Deze wereldwijde inzet van de krijgsmacht bleef ook op het vrijheidsdebat vanochtend in Wageningen niet onbesproken. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm tijdens dit debat: 'Militairen brengen veiligheid, waardoor economische ontwikkelingen zich kunnen ontplooien en, zij het langzaam, welvaart en rust hun intrede doen'.

Ambassadeurs per helikopter

Terwijl de activiteiten in Wageningen in volle gang zijn, vliegen 2 Cougar- en 1 Chinook-transporthelikopter het hele land door naar bevrijdingsfestivals. Ze verplaatsen artiesten die optreden als ambassadeurs van de vrijheid; en vanuit deze gedachte steunt Defensie het Nationaal Comité 4 en 5 mei sinds jaren met luchttransport.

Nick & Simon maken gebruik van een Cougar om op de podia in Den Haag, Haarlem, Utrecht en Vlissingen te staan, en tonen zich onder de indruk van de helikoptervlucht. Nick: “De luchtmacht vliegt ons. De mensen die ervoor hebben gezorgd dat we vrij zijn. Dat is een mooi idee. Nu is de cirkel weer rond.” Go Back to the Zoo vliegt met eenzelfde type helikopter voor bezoeken aan Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam en Wageningen en riep de helikopterbemanning op om op het podium mee te feesten. Een Chinook verplaatst Alain Clark naar Assen, Groningen, Leeuwarden en Zwolle.

Rond 22.00 uur vanavond zijn de 3 helikopters naar verwachting terug op Vliegbasis Gilze-Rijen.