Rosenthal: kansen voor bedrijfsleven in Zuidoost-Azië

In de marge van de bijeenkomst tussen de Europese Unie en de ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, had minister Rosenthal in Brunei een reeks bilaterale ontmoetingen met Aziatische ministers. In deze bijeenkomsten ging het vooral over de economische betrekkingen met Nederland. 

'Kansen zijn in dit deel van de wereld volop aanwezig. Dat zijn de signalen die ik hier ontvang. Vooral onze expertise op het gebied van watermanagement, hernieuwbare energie, scheepsbouw, logistiek en havens is hier nodig. Bovendien zijn er mogelijkheden voor Nederlandse kennisinstituten om beroepsopleidingen binnen deze sectoren te versterken', aldus de minister.

Tijdens bilaterale gesprekken met Indonesië, Vietnam en Singapore werd geïnformeerd naar Nederlandse expertise op het gebied van hernieuwbare energie, technologie, watermanagement, landbouw en innovatie. ‘Er is vooral interesse om partnerschappen met bedrijven uit Nederland aan te gaan', aldus Rosenthal.

Ook tijdens gesprekken met Bruneise ministers kwam de behoefte aan wederzijds belang van bredere samenwerking naar voren. De economie van Brunei is voornamelijk gebaseerd op productie van aardolie en aardgas. Shell - inmiddels meer dan 80 jaar actief in Brunei - is de grootste oliemaatschappij in dit land.

'Naast Shell blijkt er ook ruimte voor andere bedrijven en disciplines te zijn', aldus Rosenthal. 'We hebben gesproken over mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van de maritieme infrastructuur, havenontwikkeling, medische voorzieningen, waterbeheer en agrotechniek'.

Ook sprak de minister met een aantal Nederlanders die in Brunei werkzaam zijn. 'De Nederlanders in Brunei vertelden me dat voldoende werk ligt te wachten in infrastructurele projecten en in de olie- en gassector. De ontwikkeling van de haven van Muara biedt kansen voor bijvoorbeeld de Nederlandse transport- en logistieksector, maar ook voor baggeraars en ingenieurbureaus', aldus Rosenthal. Volgens de landgenoten in Brunei is het Nederlandse zakenleven terughoudend. Onbekendheid met het land speelt parten. Volgens Rosenthal is het 'juist nu de tijd om meer initiatief en interesse voor dit land te tonen'.