Looptijd subsidieregelingen maximaal vijf jaar

Subsidieregelingen vanuit de Rijksoverheid worden voortaan na maximaal vijf jaar automatisch beëindigd.

Een eventuele verlenging van een regeling zal altijd eerst met de Tweede Kamer worden gedeeld.  De ministerraad heeft op voorstel van minister De Jager van Financiën ingestemd met de introductie van deze wettelijke horizonbepaling voor Rijkssubsidieregelingen. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

Hoewel in de praktijk een groot aantal Rijkssubsidieregelingen al voorzien is van een einddatum, was er op dit punt nog geen overkoepelende wettelijke regeling. Deze verandering betekent dat voor subsidieaanvragen op basis van regelingen van de Rijksoverheid het loket voortaan na maximaal vijf jaar automatisch zal sluiten. De introductie van een automatische einddatum benadrukt het tijdelijke karakter van subsidies en dwingt tot het vaker afwegen van nut en noodzaak. Bovendien vergroot het de betrokkenheid van het parlement. Beslissingen over het na vijf jaar alsnog verlengen van subsidieregelingen worden voortaan door de verantwoordelijke minister eerst met de Tweede Kamer gedeeld. Hetzelfde geldt voor regelingen waarvan de looptijd al bij de introductie langer is dan vijf jaar.

De beoogde ingangsdatum van de nieuwe werkwijze is 1 juli 2012. De horizonbepaling wordt  onderdeel van de herziene Comptabiliteitswet. Dit wetsvoorstel wordt naar verwachting in de loop van 2013 aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor de tussenliggende periode komt er een aanpassing van de ministeriële regeling waarin de subsidieregels zijn vastgelegd.

Voor lopende subsidieregelingen zonder vervaldatum en subsidies met een einddatum van meer dan vijf jaar geldt een overgangstermijn van twee jaar. Regelingen voor onderwijs en onderzoek zijn uitgezonderd.