Buitenlandse sekswerkers geven Nederland rode pump

Sekswerkers uit Oeganda, Brazilië, Vietnam en Macedonië overhandigden woensdag een rode pump aan staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken. Dit als blijk van waardering voor de Nederlandse inzet voor sekswerkers in ontwikkelingslanden. De rode pump staat symbool voor de belangen van sekswerkers, die vaak door stigma en wetgeving gemarginaliseerd worden, grote risico’s lopen en heel moeilijk kunnen uitstappen.

Staatssecretaris Knapen ontvangt de rode pump

De sekswerkers waren in Nederland voor de conferentie Stepping Up, Stepping out. Tijdens de conferentie werd geëvalueerd wat tot nu toe is bereikt met de door Nederland gefinancierde en door ICCO en SOA-Aids uitgevoerde uitstapprogramma’s. Een aantal van de ongeveer 5.000 bereikte sekswerkers is inmiddels 'uit het vak' gestapt, maar niet iedereen heeft die keuze gemaakt. Het programma geeft hen meer zelfrespect, veiliger werk en betere kansen dankzij nieuwe neveninkomsten, psychosociale hulp en trainingen.

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten is een van de vier speerpunten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Sekswerkers kampen met grote stigma en in veel landen is prostitutie illegaal. Daardoor worden ze vaak uitgebuit en lopen ze grote risico’s voor hun veiligheid en gezondheid. ‘De positie van sekswerkers verdient daarom extra aandacht’ zei Knapen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekte Soa Aids Nederland vanaf 2009, 1 miljoen euro voor de programma’s in Macedonië, Egypte, Oeganda en Vietnam. ICCO kreeg ook een bijdrage van 1 miljoen euro voor de programma’s in Nicaragua, Bolivia en Brazilië. De programma’s werden uitgevoerd samen met internationale (UNAIDS) en lokale partners. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Knapen eind vorig jaar nog eens 2 miljoen euro toegezegd voor voortzetting van uitstapprogramma’s voor sekswerkers. De opzet hiervan zal bepaald worden aan de hand van de uitkomsten van de conferentie.