Schadefonds Geweldsmisdrijven keert € 10,4 miljoen uit

Slachtoffers van geweldsmisdrijven ontvingen in 2011 van het Schadefonds een gemiddeld uitkeringsbedrag van € 2.380. In totaal keerde het fonds € 10,4 miljoen uit. Van dit bedrag werd bijna € 7,1 miljoen toegekend voor immateriële schade (smartengeld) en € 3,3 miljoen voor materiële schade. In 2011 hebben 7.940 slachtoffers een aanvraag ingediend bij het Schadefonds Dit blijkt uit het jaarverslag 2011 van het Schadefonds.

Ook nabestaanden van slachtoffers kunnen recht hebben op een financiële tegemoetkoming van het Schadefonds voor bijvoorbeeld de kosten voor psychische hulp of smartengeld. Sinds1 januari 2012is de kring van nabestaanden, die in aanmerking komen voor een vergoeding – verruimd.

Schietpartij Alphen aan den Rijn

Op9 april 2011vond een schietpartij plaats in een winkelcentrum in Alpen aan den Rijn. De dader maakte veel slachtoffers. Deze slachtoffers en hun nabestaanden konden voor een financiele tegemoetkoming terecht bij het Schadefonds. Het Schadefonds heeft 50 aanvragen ontvangen en tot nu toe 36 beslissingen genomen. Slecht één daarvan is afgewezen, in de overige gevallen is een schadebedrag toegekend. In totaal is er € 78.000 uitgekeerd aan nabestaanden en € 50.000 aan slachtoffers.
Ook voor de slachtoffers van de Amsterdamse zedenzaak (Robert M) kan het Schadefonds wellicht iets betekenen. Het Schadefonds heeft een jurist als contactpersoon aangesteld, bij wie Slachtofferhulp Nederland en advocaten terecht kunnen.

Samenwerking

In 2011 is een onderzoek uitgevoerd naar de kennisuitwisseling tussen het Schadefonds en Slachtofferhulp Nederland. Hieruit bleek dat dat er winst te behalen is als de inhoud van de boodschap (begrijpelijkheid, eenduidigheid) en de wijze van kennis delen verandert. Slachtofferhulp Nederland en het Schadefonds hebben verbetervoorstellen gedaan en in het tweede kwartaal van 2012 zal ook een convenant worden ondertekend met als doel de deskundigheid te bevorderen. ‘Door goed samen te werken met organisaties als Slachtofferhulp Nederland weten steeds meer slachtoffers ons te vinden’, verklaart Nina Huygen, directeur van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. ‘Zo kunnen wij slachtoffers èn nabestaanden financieel tegemoetkomen en helpen aan herstel van vertrouwen.’