Nederland roept landen op te erkennen dat jongeren seks hebben

Dat jongeren overal ter wereld seks hebben is een realiteit. Een open en pragmatische aanpak van seksualiteit maakt de weg vrij voor minder tienerzwangerschappen, minder abortussen en minder ziektes.

Met die boodschap sprak aidsambassadeur Marijke Wijnroks maandag bij de Verenigde Naties in New York. Zij nodigde andere landen uit zich aan te sluiten bij de coalitie van overheden, jongerenorganisaties en de VN die problemen rond de seksuele gezondheid van jongeren gaat aanpakken, het Youth and ICPD Partnership.

'De ervaring in Nederland laat zien dat een aanpak van goede seksuele voorlichting en toegang tot voorbehoedsmiddelen werkt’, zei Wijnroks. ‘Op die manier stel je jongeren in staat zelf verantwoordelijke beslissingen te nemen. Die aanpak begint bij de erkenning dat jongeren seksueel actief zijn.’

Wijnroks benadrukte ook dat het belangrijk is om jongeren te betrekken bij het maken van beleid op dit gebied. De wereld telt 1,6 miljard jongeren, meer dan ooit tevoren. In Afrika groeit hun aantal nog flink. Jongeren, ook meisjes, worden veelal seksueel actief voor het huwelijk, soms onder dwang. Zonder voorlichting en toegang tot voorbehoedsmiddelen zijn de kansen op ongewenst zwangerschap, ziektes en mentale gevolgen groot.