Fototentoonstelling brengt inzet voor seksuele gezondheid in beeld

Seksuele voorlichting, voorbehoedsmiddelen en een veilige zwangerschap en bevalling zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een van de vier speerpunten van de inzet van het kabinet in ontwikkelingslanden. Margriet Leemhuis, Ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking opende maandag met zangeres Giovanca, ambassadeur van AMREF Flying Doctors, op het ministerie van Buitenlandse Zaken de fototentoonstelling Unite for Body Rights, die het belang van seksuele gezondheid in beeld brengt.

Een van de foto’s laat zien hoe meisjes In Magadi, Kenia, door een ereboog van dorpsoudsten lopen, een ritueel dat in de plaats gekomen is van besnijdenis. Nu worden de meisjes op deze manier als vrouwen verwelkomd in de gemeenschap. Op een volgende foto krijgt een vrouw uitleg over het vrouwencondoom, het enige middel waarover vrouwen zelf de regie hebben en waarmee zij zich kunnen beschermen tegen ongewenste zwangerschap en ziektes als aids.

De foto’s komen uit de collectie van de SRGR-Alliantie, een samenwerking van AMREF Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, Dance4life, Rutgers WPF en Simavi. Met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt de SRGR-alliantie ervoor dat meer vrouwen en jongeren de keuze hebben anticonceptie te gebruiken, deelnemen aan de arbeidsmarkt, gezonder zijn en onderwijs kunnen volgen. Hierdoor draagt SRGR ook sterk bij aan de sociale, economische en duurzame ontwikkeling van een land.

De tentoonstelling is van 23 april tot en met 15 mei te zien in de hal van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.