Rosenthal: inzet Afghanistan ongewijzigd

Nederland blijft gezamenlijk met de internationale partners werken aan een stabiel en veilig Afghanistan. ‘De recente incidenten illustreren de complexiteit van de situatie in Afghanistan, maar hebben de strategische inzet van de internationale gemeenschap niet veranderd,’ aldus minister Rosenthal tijdens het Kamerdebat over Afghanistan.

De afgelopen maanden vonden in Afghanistan diverse incidenten plaats die tot een meer gespannen veiligheidssituatie leidden. Op een Amerikaanse militaire basis werden korans verbrand en een Amerikaanse militair schoot in Kandahar 16 burgers dood. Volgens Rosenthal blijft de lange termijn koers onveranderd, waarbij Afghaans leiderschap en ownership centraal staan.

De minister ging verder in op het belang van de overdracht van de verantwoordelijkheid voor veiligheid en stabiliteit aan de Afghaanse overheid. Sinds kort is er sprake van een voltallig Afghaans kabinet. ‘Dit kabinet dient nu prioriteit te geven aan de bestaande afspraken ten aanzien van goed bestuur, rechtstaat en de bestrijding van corruptie,’ aldus Rosenthal. ‘Afghanistan heeft een stabiele toekomst als de burger ziet dat overheid orde kan handhaven en mensenrechten respecteert, alleen dan kan overgang slagen. Daar levert Nederland nu een bijdrage aan. Een stabiel Afghanistan is in ons aller belang’.