Staatssecretaris Teeven opent themaweken survivalkidxl.nl

Vanaf vandaag staat survivalkidxl.nl twee weken lang in het teken van ‘een gezinslid in de gevangenis... wat betekent dat voor mij?!’ Staatssecretaris Teeven deze speciale themaweken officieel geopend.

Op maandag 2 april heeft staatssecretaris Fred Teeven ingelogd in het besloten gedeelte van de website survivalkidxl.nl. Ook Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) was hierbij aanwezig. In februari 2012 heeft zij de initiatiefnota 'Maak van een onschuldig kind geen slachtoffer' ingediend om de zorg voor kinderen van een gedetineerde ouder te verbeteren. 

Petra Windmeijer (Indigo), webmaster van de website, gaf de staatssecretaris een rondleiding door de digitale ontmoetingsplek voor jongeren van 12 tot 24 jaar. Ronald Heukels (manager bedrijfsvoering FPK) vertelde hoe de website voor deze specifieke doelgroep tot stand is gekomen. Teeven noemt survivalkidxl.nl een ‘prima initiatief’. Volgens Teeven lopen jongeren van gedetineerden een groter risico om zelf in de problemen te komen of zelf in de fout te gaan. 

Survivalkidxl.nl biedt deze jongeren steun op maat. Ze kunnen  informatie vinden, ervaringen delen en praten met lotgenoten. Als het nodig is kunnen ze hier ook laagdrempelig in contact komen met een hulpverlener. Staatssecretaris Teeven gaf aan dat hij zich gaat inzetten om survivalkidxl.nl onder de aandacht te brengen bij andere gevangenissen en forensische instellingen in Nederland. Daarnaast zal hij nadenken over hoe er structurele financiering kan komen voor dit initiatief.

Blogs uit de gevangenis

survivalkidxl.nl organiseert twee weken lang speciale activiteiten. Lianne, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in een gevangenis zal bloggen over haar werk. Jongeren kunnen op haar blogs reageren maar ook met haar in gesprek gaan op donderdagavond 12 april in de chatbox. Daarnaast kunnen jongeren informatie vinden, met elkaar praten op het Meetingpoint en reageren op de stelling en de poll. Daarnaast kunnen ze mailen en chatten met een coach.

Over survivalkidxl.nl

Ook na deze twee speciale weken blijven jongeren welkom op survivalkidxl.nl. Deze site is er voor jongeren die een gezinlid hebben dat door psychische problemen of een verslaving iets strafbaars heeft gedaan. Het is een besloten site. Jongeren kunnen hier anoniem terecht. Ze melden zich digitaal aan met schuilnaam en wachtwoord. De site wordt beheerd en begeleid door medewerkers van Indigo Drenthe en GGZ Drenthe en is landelijk toegankelijk.