Nederlanders in Afghanistan culinair verrast

Carpaccio, coquilles, tamme eend met rode biet en kingboleet en taart van chocolade met een mousse van passievruchten toe. Chef-kok Rik Jansma van restaurant Basiliek (1 Michelinster) in Harderwijk houdt wel van een uitdaging en trakteerde de in Noord-Afghanistan uitgezonden Nederlanders gisteren op een wel heel smakelijke maaltijd.

“Het ging goed, maar niet vanzelf”, verzucht de chef-kok voldaan vlak na het serveren van het afsluitende kopje koffie met bonbons in de eetzaal in Kunduz. Enkele dagen eerder kookte Jansma ook al een 4-gangendiner voor de naar Mazar-e-Sharif uitgezonden 150 luchtmachtcollega’s. “Het is altijd wennen als je niet in je eigen keuken staat. Maar het ging prima, alles was op tijd klaar.” 

Hulp

Jansma kreeg bij de bereiding van beide diners hulp van enkele Nederlanders met keukenervaring, zoals adjudant Marco in Kunduz, die voordat hij een overstap naar de marechaussee maakte kok was. “We zijn 2 dagen druk geweest met alle voorbereidingen. Carpaccio snijden voor meer dan 300 borden was een hele klus”, blikt de adjudant trots terug.

Telefoontje

Aanleiding voor het bezoek van de chef-kok aan Noord-Afghanistan was een eerder gemaakte terloopse belofte aan een jongedame in de bediening van zijn Harderwijkse restaurant. “Haar vriend was eerder op uitzending naar Afghanistan geweest”, memoreert Jansma. “Ik zei dat ik graag eens zou koken daar. Enkele dagen later volgde een telefoontje vanuit Defensie met de vraag of ik het idee concreet wilde maken.”

Applaus

Het resultaat mocht er zijn. De maaltijd vormde na 5 maanden een welkome afwisseling van de smaken van de Duitse keuken op het kamp in Kunduz. Chefkok Jansma en zijn hulpkoks kregen een oorverdovend afsluitend applaus van alle Nederlanders. “Het was super. Enorm bedankt”, klopte stafadjudant Kees Bak de sterrenkok op de schouders.