Defensie motor achter ontwikkeling economie Den Helder

Vliegkamp De Kooy is net als de marinehaven een bijzondere en belangrijke bouwsteen bij de verdere ontwikkeling van het havengebied in Den Helder en voor de economische groei in de kop van Noord-Holland. Dit staat in het rapport van de Taskforce Havenontwikkeling dat minister Hans Hillen vandaag in Den Haag in ontvangst nam.

Door civiel medegebruik van Defensieterreinen mogelijk te maken, biedt de regio ruimte aan bedrijven die zich in de Helderse haven willen vestigen.

Defensie heeft hiermee de weg vrij gemaakt voor een unieke samenwerking waarbij het belang van de regio voorop staat. Het doel is om de  plaatselijke en regionale economie te versterken en om te zetten in daadwerkelijke groei, werkgelegenheid, bedrijvigheid en scholing.

Taakgroep

De rapportage beschrijft de visie van alle leden van de taakgroep over hoe de mogelijkheden van de haven van Den Helder als economische motor te benutten.

In de Taskforce Havenontwikkeling zijn Defensie in het algemeen en  de Koninklijke Marine in het bijzonder vertegenwoordigd. Zij werken daarin samen met de Gemeente Den Helder, de Provincie Noord-Holland, het Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), het Havenbedrijf Rotterdam NV en de werkgeversverenigingen in Noordwest-Holland.

Optimaal gebruik

In opdracht van Defensieminister Hillen en minister Spies (Binnenlandse Zaken) onderzochten de samenwerkende partners en het bureau ABL2 het optimaal gebruik van bestaande (Defensie)haventerreinen. Ook keken zij naar een nog betere samenwerking tussen militaire en civiele activiteiten. Dat gebeurde onder leiding van onafhankelijk voorzitter Ivo Weekenborg.