Rosenthal roept Friends of Syria op overlopers te steunen

De internationale gemeenschap moet Syrische militairen en functionarissen aanmoedigen tot overlopen en hen daarbij steunen. Deze oproep deed minister Rosenthal tijdens de tweede Friends of Syria-bijeenkomst in Istanbul. Meer dan tachtig landen, betrokken organisaties en oppositiegroepen namen deel.

De oproep is opgenomen in de slotverklaring van de bijeenkomst. Eerder maakte Rosenthal zich hiervoor sterk in de Europese Unie.

Rosenthal riep de Friends of Syria op al hun contacten met potentiele overlopers in te zetten. ‘We moeten hen ervan overtuigen dat er geen toekomst is voor Syrië onder Assad.’

‘Het enige alternatief voor Assad is een sterke, verenigde en democratische oppositie. Het is belangrijk dat de oppositiegroepen één front vormen, en dat alle bevolkingsgroepen en religies omvat’, aldus Rosenthal.

Nederland ondersteunt de oppositie financieel en met communicatiemiddelen voor bloggers.

Tegelijk moet de druk op het Syrische regime verder worden opgevoerd, zei Rosenthal. Nederland doet mee aan een sanctiewerkgroep onder leiding van Frankrijk. Deze bereidt nog scherpere sancties voor en wil meer landen de sancties strikt laten uitvoeren.