Leerzame Wake Up krijgt vervolg

Militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade hebben dit weekend een hoogwaterscenario beoefend rond de kerncentrale Borssele. Vrijwel gelijktijdig werd er terreurdreiging gesimuleerd rond de Amercentrale en de Clauscentrale. Dit alles voor Wake Up 2012, de 2-weekse oefening crisisbeheersing en rampenbestrijding met civiele partners die tot vrijdag doorloopt.

Als gevolg van een dijkdoorbraak stond de omgeving van de Zeeuwse kerncentrale Borssele onder 75 centimeter water. Hoewel de kerncentrale na een ramp volledig zelfstandig en veilig kan functioneren, moet de centrale na verloop van tijd toch van brandstof en voedsel worden voorzien en dient het personeel te worden afgelost. Op verzoek van exploitant EPZ zette de landmacht viertonners en Mercedes Benz terreinwagens in om de zittende rampenstaf op te halen en hun vervangers te brengen. Ook kwamen militairen van het Korps Nationale Reserve in actie voor de beveiliging en bewaking van het terrein.

Fukushima

Op basis van de ervaringen met de ramp bij de Japanse kerncentrale Fukushima, na de tsunami van 11 maart 2011, heeft EPZ verschillende verbeteringen in de veiligheidsprotocollen doorgevoerd. Ook deze vernieuwingen kwamen tijdens de oefening aan bod. EPZ sprak van goede samenwerking en een leerzame oefening. Volgend jaar vindt er opnieuw een vergelijkbare veiligheidsoefening plaats in en om de centrale.

In totaal zijn de afgelopen dagen 90 reservisten ingezet. Ook rond de Amercentrale in Geertruidenberg en de Clauscentrale in Maasbracht voerden zij bewakings- en beveiligingstaken uit. Hier oefenende onder meer 42 Bataljon Limburgse Jagers de operationele samenwerking en communicatie met de Veiligheidsregio Limburg-Noord aan de hand van een gesimuleerde terreurdreiging.

Wake Up

Afgelopen week werd tijdens oefening Wake Up ook samen met de brandweer geoefend. Foto: Ministerie van Defensie
Wake Up is daarmee nog niet ten einde. Diverse Defensieonderdelen oefenen nog door tot 9 maart. Hierbij draait het om de samenwerking tussen uiteenlopende civiele veiligheidspartners en de landmacht. Defensie is een structurele partner van de overheid bij crisisbeheersing en rampenbestrijding in Nederland. Tijdens Wake Up wordt geoefend met diensten als politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening Ongevallen Rampen, Rijkswaterstaat, gemeentes, gezondheidsinstellingen en grote bedrijven.