Rutte bezoekt Zuid-Korea

Minister-president Rutte neemt 26 en 27 maart 2012 deel aan de Nuclear Security Summit (NSS) in Seoel. Hij verlengt zijn verblijf aan Zuid-Korea met twee dagen om de al intensieve bilaterale economische betrekkingen verder te verstevigen. 

In 2011 exporteerde Nederland voor 3,4 miljard euro aan goederen en producten naar Zuid-Korea. De Nederlandse import uit Zuid-Korea bedroeg in 2011 3,5 miljard euro.

De NSS is een initiatief van President Obama van de Verenigde Staten. Doel van de top is om op het hoogste politieke niveau aandacht te schenken aan de dreiging van nucleair terrorisme en het tegengaan van illegale handel van nucleair materiaal. De eerste top vond in 2010 plaats in Washington. Dit jaar komen meer dan vijftig regeringsleiders in Seoel bijeen.

Nucleair terrorisme is een van de grootste en meest actuele bedreigingen van de veiligheid in de wereld. Als logistiek knooppunt met grote doorvoerhavens als Rotterdam en Schiphol, is illegale handel van nucleair materiaal extra relevant voor Nederland. Daarom bevordert Nederland de internationale samenwerking op het gebied van nucleair sporenonderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) speelt hierbij een actieve rol. De NSS heeft een centrale plaats in het Nederlandse veiligheids- en non-proliferatiebeleid. Om deze reden heeft de Nederlandse regering positief gereageerd op het verzoek om in 2014 de volgende top voor te zitten. Op 27 maart beslissen de regeringsleiders in Seoel over het volgende voorzitterschap en het gastland in 2014.

Aansluitend aan de NSS brengt minister-president Rutte een bilateraal bezoek aan Zuid-Korea. Dit jaar staan Nederland en Zuid-Korea stil bij de 50-jarige diplomatieke relaties. Ook de economische banden tussen beide landen zijn sterk. Niet alleen als het gaat om de wederzijdse handel, maar ook op het gebied van investeringen. Nederland is na de Verenigde Staten en Japan de grootste buitenlandse investeerder in Zuid-Korea. Daarnaast is Nederland binnen de Europese Unie de belangrijkste ontvanger van Koreaanse investeringen. In 2011 ging het om 25 investeringsprojecten met een totale investering van 48 miljoen euro.

Minister-president Rutte start het economische deel van zijn bezoek woensdagochtend 28 maart met een ontbijt met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Daarna opent hij het Serious Gaming seminar. Nederland is een sterke speler in deze creatieve sector. Ook bezoekt de minister-president Samsung Heavy Industry, de grootste scheepsbouwer ter wereld. ‘s Avonds volgt een handelsdiner met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Koreaanse bedrijfsleven. Tijdens dit diner worden diverse contracten en overeenkomsten op het gebied van innovatie, ruimtevaart, windenergie en forensisch onderzoek tussen Nederlandse en Koreaanse organisaties getekend. Minister-president Rutte reikt hier tevens de Hamel Trade Awards uit voor het meest succesvolle Nederlandse bedrijf in Korea en de meest succesvolle Koreaanse investeerder in Nederland.

Donderdagochtend 29 maart heeft minister-president Rutte een ontmoeting met President Lee Myung-bak. Zij spreken ondermeer over de economische banden tussen Nederland en Zuid-Korea en de actuele situatie op de financiële markten. Daarna bezoekt de minister-president Hanjin Shipping, de grootste containertransport rederij van Zuid-Korea. De vloot bestaat uit ongeveer 200 containerschepen, bulk-en LNG-tankers en vervoert jaarlijks meer dan 100 miljoen ton vracht wereldwijd. Hanjin Shipping heeft twee vestigingen in Rotterdam. Het bezoek aan Zuid-Korea wordt afgesloten met een gesprek bij SK Energy. Dit petrochemische concern heeft momenteel twee olieopslaglocaties in Rotterdam en een verkoopkantoor in Amsterdam.