Bekker: verbetering biometrisch paspoort mogelijk

Het gebruik van vingerafdrukken en digitale pasfoto's (biometrie) in het paspoort en de identiteitskaart is niet mislukt, maar levert nog onvoldoende op. De vingerafdrukken staan niet in een centraal bestand, ze worden niet gecontroleerd aan de grens en ook nauwelijks bij de uitgifte van reisdocumenten aan het gemeenteloket. Er zijn nog mogelijkheden om het gebruik van vingerafdrukken en foto's op paspoorten en ID-kaarten beter te benutten. De hooggespannen verwachtingen van tien jaar geleden zijn niet uitgekomen.

Dat concludeert prof. mr. R. Bekker in zijn rapport over de invoering van biometrische kenmerken in reisdocumenten, dat hij heeft aangeboden aan minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een overleg met de Tweede Kamer in april 2011, waarin kritiek werd geuit op het invoering van biometrie in reisdocumenten. Spies heeft het rapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij zal later inhoudelijk op de aanbevelingen van Bekker reageren, maar concludeert al wel dat het besluitvormingsproces de afgelopen jaren niet altijd vlekkeloos is verlopen.

De Tweede Kamer is volgens Bekker sinds 1998 altijd goed geïnformeerd door de achtereenvolgende bewindslieden. Ook zijn de bewindslieden door hun ambtenaren altijd goed op de hoogte gehouden van alle stappen bij het introduceren van biometrische kenmerken in de reisdocumenten.

Bekker adviseert in zijn rapport onder meer:

  • meer kijken naar de nieuwste technologische ontwikkelingen;
  • meer Europese samenwerking;
  • proeven bij gemeenten over het controleren van vingerafdrukken bij afgifte van reisdocumenten aan het loket;
  • een centraal bestand met vingerafdrukken, of in ieder geval een nieuw moment van besluitvorming daarover.