Minister op Syrië-bijeenkomst: Druk op Syrië verder opvoeren, één miljoen voor noodhulp

Nederland geeft een miljoen euro noodhulp voor de bevolking van Syrië. Dat kondigde minister Rosenthal aan op de oprichtingsbijeenkomst van 'Friends of Syria'. Vandaag vond in Tunis de eerste bijeenkomst van deze groep van gelijkgezinde landen plaats. ‘Deze bijeenkomst hier in Tunis van meer dan 60 landen en internationale organisaties demonstreert het ongeduld van de internationale gemeenschap’, aldus minister Rosenthal.

‘We voeren de druk op het Syrische regime verder op. We scherpen de sancties nog verder aan en voeren ze rigoureus uit. We knijpen het misdadige Assad-regime af en isoleren het zoveel mogelijk. Het geweld moet nu stoppen. Assad moet aftreden om de weg vrij te maken voor de overgang naar een democratische regering.’

Minister Rosenthal ziet uit naar samenwerking met de pas benoemde speciale VN-gezant voor Syrië, oud-VN-chef Kofi Annan.

De minister benadrukt het grote belang van een verenigde oppositie: ‘Hoe gezamenlijker het optreden, hoe meer hun geluid gehoord zal worden’, aldus Rosenthal. ‘De oppositie moet met een plan voor politieke transitie komen, waarbij religieuze en etnische minderheden een plek hebben en waarin respect voor vrouwenrechten gegarandeerd is’.
De 'Friends of Syria' beschouwen de Syrische Nationale Raad vanaf nu als een legitieme vertegenwoordiger van de Syrische bevolking.

Nederland steunt de oppositie met financiële middelen, expertise en ondersteuning tegen blokkades op het internet, documentatie van mensenrechtenschendingen en nieuwsgaring.

Op de top in Tunis is de acute humanitaire situatie in Syrië ook aan de orde geweest. De deelnemende landen spraken af hulp te geven, bestemd voor de bevolking. Nederland honoreert een appel van het Wereld Voedsel Programma. Rosenthal: ‘We proberen de onschuldige slachtoffers van het geweld in Syrië zo goed mogelijk te helpen.’