Joint Arctic Training maakt winterhard

De militairen van 2 Mariniersbataljon werken op dit moment de Joint Arctic Training af in de omgeving van het Noorse Harstad. Zij leren in barre arctische omstandigheden te leven, overleven, verplaatsen en – uiteindelijk – vechten.

Naast de mariniers nemen ook een compagnie van 11 Luchtmobiele Brigade, een eenheid van het Korps Commandotroepen, een compagnie Britse Royal Marines en een peloton Belgische para-commando’s aan de wintertraining deel, in totaal zo’n 640 militairen.  Het grootste deel van de Nederlandse eenheid bestaat uit zogenoemde ‘novices’, militairen die voor het eerst een wintertraining meemaken. Zij worden onder vakkundige leiding van instructeurs van het Korps Mariniers getest op doorzettingsvermogen, volharding, discipline en vakmanschap.

Handschoenen

"Het harden van de mensen is een belangrijk doel", zegt luitenant-kolonel der mariniers Joost de Wolf, commandant van 2 Mariniersbataljon. "In deze klimatologische omstandigheden krijg je geen tweede kans. Een keer je handschoenen vergeten kan een vent al uitschakelen. Wij leren ze dat het weer en terrein geen tegenstander mogen zijn. Dat ze mentaal moeten accepteren dat ze het oncomfortabel hebben, maar nog steeds goed kunnen functioneren als soldaten. Zodat ze straks waar ook ter wereld inzetbaar zijn."

Snelle reactiemacht

De wintertraining mondt uit in de grote internationale eindoefening Cold Response, die de eenheden klaarstoomt voor de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Voor de mariniers ligt de nadruk daarbij op amfibisch opereren.